lauantai 19. joulukuuta 2015

Sallan blogi: Huonosti käyttäytyvät työkaverit

Olen viime aikoina miettinyt yrityskulttuuria ja siihen syntyviä käytösnormeja.

Kuvittele, että katselet samaa naamaa vuosikausia työpaikallasi. Yleensä 8 tuntia päivässä. Eiköhän siinä ala toinen tuntua yhtä tutulta kuin oma aviopuoliso tai lapsi. Alkaa kaikenlainen vieraskoreus kadota. Eipä siinä enää kaunistella sanomisia eikä tuhlata happea turhiin kohteliaisuuksiin. Ilmeet ja äänensävyt saavat tulla vapaasti, ilman, että täytyy miettiä, mitähän tuokin minusta ajattelee - se, kun on jo hyvin tiedossa.Mietipä sitten tulevasi uutena työntekijänä porukkaan, jotka ovat työskennelleet vuosia yhdessä ja yrityksen vaihtuvuus muutenkin on pientä. Ns "kuherruskuukausi" jää todella lyhyeksi, kun uusiin työntekijöihin ei olla totuttu. Pistetään ihminen vaan ruotuun ja totutetaan talon huonoillekin tavoille nopeasti.

Sitten ihmetellään, kun ilmapiiritutkimuksissa ja työtyytyväisyystutkimuksissa tulee huonoja tuloksia.
Jopa hämmästellään väitettä, että työpaikalla esiintyy kiusaamista tai epäasiallista käytöstä.

Mutta voiko huonoon käytökseen vaikuttaa, varsinkin, jos huonosti käyttäytyvä työkaveri on esimiesasemassa sinuun nähden? Enpä usko. Eiköhän ainoa keino on yrittää itse säilyttää oma toista kunnioittava tyylinsä. Kun provosoidaan, ei pidä provosoitua. Vaikeaa!

Tästä kyllä malliesimerkki oli taannoin kotonani tehtävässä pienessä taloyhtiön kautta järjestyneessä remontissa. Remppafirman pomo haukkui työntekijäänsä aivan non-stoppina. Jopa siinä määrin, että naapurinikin mainitsivat siitä minulle, kuultuaan simputusta rappukäytävässä. Tämä työntekijäparka otti haukut vastaan sanaa sanomatta. Mietin kyllä, että toivottavasti kaverin pinna ei jonain päivänä katkea siinä kohtaa, kun hänellä on joku vasara tai muu lyömäase kädessään.... Sääliksi kävi, ja tuli mieleen sanoa jotain. Mutta sen sijaan kerroin isännöitsijälle, että tätä firmaa ei tähän taloyhtiöön enää oteta remppaa tekemään.1 kommentti:

  1. http://yle.fi/uutiset/valitse_seurasi_tarkoin__myrkyllisen_ihmisen_lahipiirista_kannattaa_paeta/8555272
    Ylellä on nettiuutinenkin aiheesta (tosin työelämän ulkopuolisiin tuttavuuksiin liittyen). Itsellenikin on vaikeaa antaa palautetta toisen käyttäytymistyylistä. Riskinä kun on, että hankala henkilö tulee vielä hankalammaksi. Aiemmin minulla oli hieman narsistinen esimies, joka ei tullut oikein kenenkään kanssa toimeen. Itseäni ainakin helpotti se, että en ollut yksin hankaluuksissa kyseisen henkilön kanssa. Mitään takana pahaa puhumista en kuitenkaan suosittele. Itse otin asenteen, että olen työpaikalla töitä varten ja otin kyseisen henkilön kommenteista huomioon vain ne, jotka auttoivat minua viemään työtäni eteenpäin. Muun pyrin unohtamaan mahdollisimman nopeasti. Parasta kuitenkin oli, kun minun ei tarvinnut olla kyseisen henkilön kanssa enää tekemisissä... Olen itse yrittänyt ottaa kokemuksesta opiksi sen, että vaikka työpaikalla sattuu ja tapahtuu kaikenlaista, positiivisuutta on tärkeää pitää yllä. Kokeneellekin kollegalle voi antaa positiivista palautetta ja negatiivisen palautteen voi antaa positiivisella tyylillä. Ei työelämää pidä ottaa liian vakavasti!

    VastaaPoista