sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Sallan blogi: Eläkeikäihmetystä

Viime päivät ovatkin menneet eläkeikäkeskustelua seuratessa. Täysin järkevää, että eliniän odotteen noustessa ja työikäisten määrän vähetessä tehdään pidempään töitä. Olisin kuitenkin sen kannalla, että fyysisesti ja henkisesti raskailta aloilta pitäisi päästä aiemmin eläkkeelle, tai edes helpompiin hommiin. Lyhennetylle työviikolle, pidemmille lomille, osa-aikaeläkkeelle. Soisin sen miellelläni heille, vaikkei se itseäni, siistin sisätyön tekijänä, koskekaan.

Kuulin hiljattain eräästä eläkkeelle jääneestä, joka olisi halunnut jatkaa vielä töissä 65 vuoden jälkeenkin, mutta tehdä 4-päiväistä viikkoa. Työnantaja ei suostunut, vaan  pakotti jäämään eläkkeelle.



Oma eläkeikäni pompsahti sinne 65 yläpuolelle, kuten odotettavissa oli. 65 oli mielessäni se "normi"-eläkeikä, koska sehän se oli ennen. Akava jättäytyi uuden sopimuksen ulkopuolelle, mutta sillä ei liene mitään vaikutusta asiaan.

Itse aloitin vakituiset työt 25-vuotiaana, valmistuttuani. Siitä kotiin tulevasta työeläkeotteesta näkyy, että aika monen kesätyön kohdalta jää eläkerahat saamatta. Tilanne ei nyt ilmeisesti muutu niin, että kaikki 17-vuoden iästä alkaen tehdyt työt kartuttaisivat eläkettä, myös takautuvasti?

Asia, mihin vielä ei ole otettu mitään kantaa, on vapaaehtoiset eläkevakuutukset. Nouseeko niidenkin alaikäraja kuten jo muutamaan otteeseen on tapahtunut? Itselläni eläkevakuutussäästäminen alkoi jo silloin, kun sen avulla piti päästä 60-vuotiaana eläkkeelle. Sitten ikäraja nousi 62 vuoteen. Tällä hetkellä säästäminen eläkevakuutukseen on jäissä, kun tämänhetkisillä tuloillani on syytä keskittyä olennaisempiin asioihin. Enkä edes mieti enää varhennettua eläkkeelle jäämistä, tuo eläkevakuutus tullee aikanaan paikkaamaan nyt pieneksi jäävää eläkekarttumaa kun tulot ovat pienet tai olemattomat.

Isoin kysymys kuitenkin on, mistä löytää työnantajia, jotka YT-kierteessä pitävät ihmiset töissä edes yli 55 vuotiaiksi. Tai palkkaavat yli viisikymppisiä. Pitäisikö työmarkkinajärjestöjen sopia siitäkin asiasta keskenään.

Kuva: freedigitalimages/stuart miles

2 kommenttia:

  1. Jostain kuulin, että yli 55-vuotiaita on työttömänä 100 000. Lisäksi moni eläkeiän saavuttanut olisi halukas jatkamaan, mutta työnantajat tuntuvat todellakin pakottavan heidät eläkkeelle, vaikka he tekevät tuloksellista työtä, kuten sinäkin kirjoitit.

    VastaaPoista
  2. Edellisessä työpaikassani ei ollut ikäsyrjintää. YT-tilanteissa katsottiin puhtaasti henkilöiden suoriutumista ja iäkkäämmät kollegat peittosivat monet keski-ikäiset kollegat. Osa lähellä eläkeikää olevista päätti kuitenkin itse, että jäävät osa-aikaeläkkeelle tms, kun ei heilläkään töitä riittänyt täyteen työllisyyteen.
    Olen itse ollut työpaikoissa, joissa on ollut aika yleistä, että eläkeiän kynnyksellä voi alkaa tehdä vajaata työpäivää tai -viikkoa tai pitää pidempiä palkattomia vapaita golf- tai purjehduskautena. Harva enää siinä iässä on esim. asuntovelallinen ja tuloverotuksen progressiivisuus auttaa tulojen vähentyessä. Toisaalta eläkkeelle jo siirtyneet ovat olleet käytettävissä (niin halutessaan) tuntityöläisinä ja ovat saaneet siten kivaa lisää eläketuloihin. Toivottavasti molemmat mahdollisuudet olisivat käytössä mahdollisimman monessa työpaikassa, jolloin eläkeikä ei olisi vain on/off-tyyppinen kysymys. Pitäisikö kyseiset mahdollisuudet jopa lailla sallia (vrt. lailla varmistettu mahdollisuus jäädä vanhempainvapaalle)?? Toki ihan kaikille aloille järjestely ei sovi.

    VastaaPoista