tiistai 3. maaliskuuta 2015

Sallan blogi: Elvytysreissulla

Varsinaista talvilomaa minulla ei tänä vuonna ole, mutta onneksi järjestyi "mini-hiihtoloma" viikonlopuksi laskettelun, islanninhevosratsastuksen ja mökkeilyn merkeissä kivassa kaveriporukassa. Hierojakin saapui paikalle. Ja kaikki tämä 100 km säteellä pääkaupunkiseudulta.

Kuvahaun tulos haulle laskettelukeskuksetLaskettelukeskuksen suksivuokraamo palveli hyvin, kahvilasta saatiin erinomaiset hampurilaiset. Hissilippu oli kohtuullisen hintainen pariksi tunniksi. Luntahan ei maastossa ollut kuin nimeksi, mutta laskettelukeskus oli huolella tykittänyt ne muutamat rinteensä mainioon kuntoon.


Illemmalla juteltiin mökin vuokranneen maanviljelijän kanssa paljun lämpiämistä odotellessamme. Hän kertoi, että heidän mökinvuokrausbisneksensä oli mennyt tänä talvena oikein hyvin. Selvästikin synttäriporukat ja muut viikonlopun viettäjät ovat etsineet lomailupaikkaa lähiseudulta sen sijaan, että olisivat suunnanneet vaikka Lapin hiihtokeskuksiin.

Islanninhevostallia piti uusi nuori yrittäjä. Hän oli miettinyt konseptinsa huolella laavukahveineen ja yöratsastuksineen, uinohtamatta hyviä ja turvallisia ratsastusreittejä. Toivotaan uudelle yrittäjälle onnea, samoin kuin hänen miehelleen, joka kävi mökillämme hieromassa selät ja niskat.

Yhä useampi suomalainen tulee saamaan elantonsa palveluista, sellaisista kuin ne mistä me nautimme viikonloppuna. Kunhan vaan riittää isommalle osalle meistä töitä, joilla näistä palveluista voi maksaa. Mutta omalta osaltani olin tyytyväinen pystyessäni elvyttämään Suomen taloutta edes vähän näitä palveluita ostamalla. Kulutetaan kotimaisia tuotteita ja palveluita hyvällä omallatunnolla.

Kuva: Vuokraamökki.com. Kuvan hiihtäjä en ole minä...

1 kommentti:

  1. Olin tässä hiljattain seminaarissa, jossa pohdittiin mm. globaalin verkkokaupan uhkaa Suomen kaupalle. Pahimmillaan ulkomailta tilattu paketti työllistää Suomessa korkeintaan roskakuskia, joka kuskaa pakkausjätteen kierrätykseen. Toimituksia kun saatetaan tehdä Virosta virolaisilla autoilla ja kuskeilla. Kivijalkakauppojen ja pienten suomalaisten verkkokauppojen on vaikea kilpailla verkkokauppajättien kanssa, jotka ovat voineet rakentaa mittavat ja kustannustehokkaat systeemit pelkästään isojen kotimarkkinoidensa turvin.
    Tilaisuudessa tulikin fiilis, että pitäisi Suomi avata vai sulkea, jotta selviämme tulevaisuudesta? Joko avata reippaasti maahanmuutolle, jotta saadaan tänne isompi kotimarkkina. Jenkkityyliin yhteiskunnan palvelut olisivat enemmän käyttäjäkustanteisia, jolloin ei tarvitsisi kinastella siitä, kuka on kerennyt maksaa mitenkin paljon veroja.
    Vai pitäisikö Suomi sulkea ja liittää osaksi Ruotsia tai jopa yhtä Pohjoismaiden valtiota. Viralliseksi kieleksi laitetaan koko alueelle englanti. Tukholman ja Turun välinen merialue täytetään maalla, jotta ei olla täällä pussin perällä.
    Yksi skenaario on palata paikallistalouteen, joka on joiltakin osin jopa toteutumassa, kun pienpanimot ja -paahtimot yleistyvät.

    VastaaPoista