lauantai 21. helmikuuta 2015

Hannen blogi: Ammattina karvan liikkumisen 3D-mallinnus

Luin hiljattain jutun ensimmäisestä suomalaisesta Oscar-voittajasta, Janne Kontkasesta, joka voitti viime vuonna tekniikan alan Oscarin. Hänen erikoisalaansa on mallinnusteknologia mm. eläinten karvojen tai vaikkapa savun liikkumiseen ja liittämiseen animaatioelokuvaan. Teknologiaa on hyödynnetty mm. Kung Fu Panda -elokuvassa.

Kieltämättä piirroselokuvan karvojen realistinen liikkuminen kuulosta hyvältä esimerkiltä ns. white whining -ilmiöstä. Eikö ihmisellä ole tähdellisempää tekemistä kuin mokoma hiusten halkominen? Toisaalta asiassa voi nähdä monia hyviäkin puolia.


Ensinnäkin onhan se hyvä, että lapsille suunnattujen elokuvien tasoon satsataan siinä missä aikuistenkin elokuviin. Toiseksi, suomalaiset kuluttajat rahoittavat Hollywood-tuotantoa sen verran paljon, että on hyvä että joku suomalainen on siellä saamapuolellakin. Kolmanneksi, tämähän on hyvä esimerkki siitä, että kun tekniikka kehittyy, ihmiset keksivät tekniikan hyödyntämiselle yhä laajempia käyttökohteita. Ja se vaatii edelleenkin paljon ihmistyötä, kun teknologioita kehitetään ensimmäisen kerran. Neljänneksi, yhdelle alalle kehitetyt tekniikat valuvat usein muille aloille. Tämäkin suurella rahalla viihdebisnekseen kehitetty teknologia (tai sen jotkut teknologiset periaatteet) voi myöhemmin palvella vaikkapa lääketiedettä. Avaruusteknologian leviämisestähän siviilituotteisiin on montakin esimerkkiä. 

Seuraavaksi voimmekin odotella tämän vuoden Oscar-gaalaa ja sen suomalaisvoiminkin suunniteltua  visuaalista ilmettä.

Kuva: DreamWorks

1 kommentti:

  1. Mietinkin tässä joku aika sitten, miten älyttömän pieniltä ja kapea-alaisilta monet startup-yritykten sovellukset ovat vaikuttaneet. Mutta ehkä ne juuri ovat niitä puuttuvia palasia jonkun isomman toimijan laajoista kokonaisuuksista.
    T
    Salla.

    VastaaPoista