torstai 19. maaliskuuta 2015

Sallan blogi: Missä olisin nyt jos olisin mies?Suomen Ekonomit eli entinen SEFE on tehnyt sivuilleen paketin naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta työelämässä.

Tässä linkki sivuille.
http://www.ekonomit.fi/tyo-ja-elama

Tein testin, jossa selvitettiin missä olisin nyt urallani, jos olisinkin mies. No, ehkä olisin ollut työttömänä, mutta testin mukaan olisin saattanut pudota korkeammalta nykyiseen asemaani.

Kuvahaun tulos haulle naisen euro
Sivustolla on muutakin kiinnostavaa pohdittavaa miesten ja naisten asemasta työmarkkinoilla. Käykääpä tutkimissa ja pohditaan sitten lisää, miten se pieni ero on näkynyt omassa työelämässämme!

Kuva euronainen.blogspot.com

3 kommenttia:

 1. Erityisesti sivulla http://www.ekonomit.fi/millaisia-valintoja-teet on hyviä käytännön vinkkejä, joita kannattaa lukea. Isot asiat lähtevät liikkeelle pienistä. Jo ensimmäisessä työpaikassa naisten kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että ei automaattisesti joudu miesten avustajaksi, vaikka olisi yhtä koulutettu. Valitettavan usein tätä näkee! Jos heti alussa ei uskalla kertoa, että ei halua avustavia tehtäviä, niihin voi helposti jämähtää loppu-uraksi. Ensimmäiset uraetenemiset voivat tapahtua hyvin nopeasti valmistumisen jälkeen, joten ei kannata ajatella, että on vasta niin nuori.

  Toisaalta kertakommenteista tai -tytöttelyistä ei kannata heti provosoitua. Aina huumori tai sanavalinta ei mene ihmisillä nappiin, joten kannattaa kiinnittää enemmän huomiota siihen, miten kommentoija yleisemmin naiskollegoihin suhtautuu. Joillakin vanhemmilla miehillä ei yksinkertaisesti ole kokemusta naisten kanssa tasavertaisesti työskentelystä, joten silloinkin voi katsoa miten asenne muuttuu alkuepäilyjen jälkeen. Itselläni varsinainen työ on loppujen lopuksi sujunut hyvin "epäilijöidenkin" kanssa, mikäli olen tehnyt heidän kanssaan yhteisprojekteja. Joskus epämääräisiä kommentteja on tullut jopa ikäisiltäni mieskollegoilta, mutta jos en ole tehnyt heidän kanssaan projekteja, jätän negatiiviset kommentoinnit huomioimatta. Eihän heillä ole mitään käsitystä siitä, mitä ja miten töitä teen! Toisaalta epämääräistä kommentointia ei voi eikä kannata pitää aina mies/naiskysymyksenä. Osa näistä kommentoijista kun kommentoi negatiivisesti miehiäkin ja osalle taas on koulutustausta todellista osaamista isompi kysymys ja ongelma...

  VastaaPoista
 2. Sivustolla on myös kommentteja kyselytutkimukseen vastanneilta. Tässä yksi, joka olisi voinut olla minun kirjoittamani (ei ollut) "Miehiä uskotaan helpommin eikä kyseenalaisteta. Miehenä riittää, että on hyvä tyyppi, on sallitumpaa tehdä virheitä."

  Olen monta kertaa sanonut ääneenkin, että naisille ei sallita mitään virheitä, ja niistä rangaistaan ankarammin. Vai rankaiseeko nainen itse itseään? Ei tarvitse kuin muistella politiikkojen tekemiä vihreitä ja niiden seuraamuksia. Siinä kun miesministeri saa näpäytyksen puolueeltaan tai pääministeriltä, naisministeri eroaa itse samantien. Ja julkisuudessa ryvettynyt miespoliitikko valitaan äänikuninkaana seuraavissa vaaleissa uudelleen. Tai vankilasta vapautunut talousrikollinen yritysjohtaja palkataan hyvä-veli-verkoston yritykseen töihin.

  Missä muuten ovat naisten hyvä-sisko-verkostot? Miksi urallaan edenneet naiset eivät soittele kavereilleen ja pyydä heitä tiimiinsä töihin? Ehkä niin tapahtuu, mutta minä en ole sellaisesta kuullut. Enkä ole itsekään sitä harrastanut, ei tosin ole ollut tilaisuuttakaan.
  Tähän kohtaan sopisi suositella kirjaa:

  http://www.adlibris.com/fi/kirja/helvetissa-on-erityinen-paikka-naisille-jotka-eivat-auta-toisiaan-9789511275435


  T
  Salla

  VastaaPoista
 3. Voi olla, että naiset jopa varovat naisten suosimista, koska se voidaan tulkita, no, naisen suosimiseksi pelkän sukupuolen takia. Jos mies rekrytoi monta miestä putkeen, sukupuolikysymys ei monellekaan tule edes mieleen. Nainen on edelleenkin jonkinlainen II-laadun ihminen (wo-man...).

  VastaaPoista