torstai 26. maaliskuuta 2015

Hissipuheen vaaliblogi: Vaalikoneen arpoma Hissipuheen ehdokas

Päätimme etsiä Hissipuheen bloggaajille oman eduskuntavaaliehdokkaan Ylen vaalikoneella.
Valitsimme vain ne kysymykset, jotka puhuttelivat työttömiä tai työttömyysuhan alaisia eniten. Kaikki muut kysymykset ohitettiin. (Joku oli testannut, mitä vaalikone antaa tulokseksi, jos kaikki kysymykset ohittaa = Keskusta....)

Yritimme Roosan, Hannen ja Sallan kesken muodostaa yhteisen mielipiteen näihin kysymyksiin, joiden asteikko oli 1= täysin eri mieltä ja 5= täysin samaa mieltä.

1. Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa - Hissipuhebloggaajat ovat melkein samaa mieltä
2. Kaupan ja muiden liikkeiden aukioloajat on vapautettava. - Täysin samaa mieltä
3. Suomessa on siirryttävä perustuloon joka korvaisi nykyisen sosiaaliturvan vähimmäistason.
- Mielipiteet hajosivat, mutta päädyimme olemaan melkein samaa mieltä
4. Työntekijälle on turvattava lailla minimityöaika. - Täysin samaa mieltä
5. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa pitää lyhentää. - Tässäkin mielipiteemme hajosivat, mutta konsensus oli, että melkein samaa mieltä ollaan
6. Ruoan verotusta on varaa kiristää. - No ei todellakaan
7. Tuloveroa alennetaan tasaisesti kaikissa tuloluokissa talouden elvyttämiseksi. - Olemme aivan eri mieltä väitteen kanssa.

Ja - tadaa - ehdokkaamme on Keskustan (!) Anne Majuri, 49 v. Hänen mielipiteensä ovat 97% samoja kuin meillä, ja Keskusta-puolueen yhteensä samoin 97%. Mahtoiko johtua runsaista "ohita" vastauksista...

Ehdokkaamme Anne Majuri
KM, Yrittäjä

"Olen helsinkiläinen kasvatustieteiden maisteri sekä liikunta- ja hyvinvointialan yrittäjä. Tartun rohkeasti haasteisiin, uskon positiivisen asenteen voimaan ja ihmiskeskeiseen lähestymistapaan sekä lujaan yhteistyöhön suomalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi. "

Työttömyyden hoidosta hän ei esittelyssään sano mitään, yrittäjyydestä sentään jotain, yrittäjä hän on itsekin.:

"Yrittäjät: liiallinen byrokratia pois, yksinyrittäjän sosiaaliturva paremmaksi. Verotus kannustavaksi."

No, huonompikin ehdokas voisi olla. Emme ehkä ole tyypillisiä Keskustan kannattajia mutta pitäisikö mennä todennäköisen voittajan kelkkaan? Tutkitaanpa Keskustan vaaliohjelmaa tarkemmin. Tai antaa muiden tutkia: Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutki puolueiden vaaliohjelmia ja arvioi niitä.

Tässä on sen arvio Keskustan ohjelmasta ja työllisyyden hoitamisesta erityisesti.

Keskusta

Työmarkkinoiden ja työtä koskevan sosiaaliturvan kehittämisen sekä työvoiman tarjonnan lisäämisen suhteen Keskustan ehdotukset ovat niukkoja. Tavoitteeksi asetetaan lähinnä hallituksen, työmarkkinajärjestöjen ja yrittäjäjärjestöjen välinen ”yhteiskuntasopimus”, jossa sovitaan työmarkkinoiden uudistamisesta. Sisällölle ei kuitenkaan aseteta täsmällisiä tavoitteita, vaikka esimerkiksi joustavuuden lisääminen, työttömyysturvan uudistus sekä koeajan pidennys mainitaankin tässä yhteydessä. Pieni- ja keskituloisille ehdotetaan ansiotuloverotuksen kevennystä.

Arvio:
Ohjelma jättää avoimeksi työmarkkinoiden ja työhön liittyvän sosiaaliturvan kehittämisen keinot. Ansiotuloverotuksen kevennys tukee työvoiman tarjonnan lisäämistä. Uudistusten riittävyydestä suhteessa hyvin kunnianhimoiseen työllisyystavoitteeseen ei kuitenkaan voi sanoa mitään varmaa.

Täytyypä koittaa kysellä Anne Majurilta Hissipuheen mieltä painavia kysymyksiä. Palaamme asiaan, jos saamme Annelta vastauksia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti