tiistai 27. toukokuuta 2014

Veeran blogi: Kertoisitko vähän itsestäsi

Haastattelukysymys, johon ei voi olla törmäämättä työpaikkahaastattelussa. Kysymys on tavallaan niin helppo ja niin vaikea. Miten kertoa itsestä pieni mieleenpainuva tarina ja rennosti vieraalle ihmiselle, jonka tapaan ensi kertaa. Mitä haluan rekrytoijalle viestittää itsestäni?


Business Insider sivuilla oli juttu: "Miten vastata tyypillisimpään kysymykseen työpaikka-haastattelussa?". Sen mukaan hakija on enemmän kuin CV:ssä listatut koulutukset ja saavutukset. Aukottomasta CV:stä ammattitaitoinen rekrytoija pystyy lukemaan edellä mainitut asiat. Itsestäni tuntuu, että olen sortunut itsestään selvyyksien kertomiseen, joten ensi kerralla taidan enemmän kertoa itsestäni seuraavien kysymysten kautta:
 
 • millainen olen ihmisenä ja työkaverina?
 • millaiset ovat elämän arvoni?
 • mitkä asiat työssä ja elämässä kiinnostavat?
 • mitä odotan työympäristöltäni?
 • millaista kannustusta tarvitsen esimieheltäni?

Tärkeitä asioita hakijan osaamista koskevien tietojen lisäksi rekrytoijalle, kun haastattelussa halutaan varmistua hakijan sopivuudesta yrityksen työntekijäksi. Toinen mielenkiintoinen tarina on rekrytoijan yritysesittely, jonka pitää vakuuttaa sinut.

Miten sinä vastaat kysymykseen: "Kerro itsestäsi?" ja mitä ajatuksia se herättää sinussa?

 

 
Kuva: freedigitalphotos.net
 

3 kommenttia:

 1. Kuten sinäkin, olen kerrannut CV:tä, ehkä olisi parempi tosiaan keskittyä asioihin, joita sieltä ei löydy. Työskentelytyyli ja odotukset esimiehen suhteen olisivat varmaan hyviä asioita tuoda esiin. Arvot? Niitä vähän vierastaisin, se voi kääntyä itseä vastaan, jos omat arvot poikkeavat haastattelijan arvoista, vaikka niillä ei olisi mitään tekemistä itse työnteon kanssa.
  Terveisin
  Salla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen ollut pätkän työnantajalla, jonka arvot eivät vastanneet omiani. Ajattelen että arvoistaan voi kertoa yhtä avoimesti kuin työnantajakin kertoo; eivät ne sano että meidän toiminta perustuu keskinäiseen kilpailuun ja kyttäämiseen, mutta tarkalla korvalla sen kuulee kun puhutaan raportointi-, suunnittelu- ja palkitsemisjärjestelmistä. Samalla lailla voi ehkä sanoa jotain työn ja perhe-elämän yhteensovittamisesta ja itsensä kehittämisestä, ja kuunnella alkaako toinen kertoa joustoista ja koulutusmahdollisuuksista.

   Enna

   Poista
 2. Itsekin olen kieltämättä tehnyt jonkinlaisen referaatin taustoistani. Mutta sekään ei välttämättä ole paha, koska haastatteluita tehdään usein putkeen (varsinkin jos paikalla on myös rekrykonsultti), joten haastattelijalle voi olla avuksikin, että hakija kertoo vielä sanallisesti olennaisimmat heti alkuun. Ehkä jonkinlainen punainen lanka siitä, miten urasi, taustasi ja motivaatiosi liittyvät juuri haettuun työtehtävään tukee sitä, että olet hakemassa tosissasi ja että olet itse vakuuttunut soveltuvuudestasi kyseiseen tehtävään.

  VastaaPoista