perjantai 9. toukokuuta 2014

Sallan blogi: Jääkö sinusta yritykselle Musta Pekka käteen?

Poliittisesti jo hiukan epäkorrektia Musta Pekka* -termiä käytti Tom Kaisla Eilakaisla Oy:stä puhuessaan OTTYn rekrytointipaneelissa (6.5.) Tällä tarkoitetaan sitä, että jos yritys irtisanoo yli 56-vuotiaan työntekijän ja jää tämän viimeiseksi työnantajaksi, lankeaa yritykselle iso lasku kyseisen työntekijän työttömyysturvamenoista.


(Kuva nordnet-blogi)


Siteeraan Uuden Suomen artikkelia viim syksyltä: "(Uuden laki-)esityksen mukaan yritys voi joutua maksamaa jopa 90 prosenttia irtisanomansa yli 56-vuotiaan työntekijän työttömyysturvamenoista, jos irtisanottu työntekijä ei löydä uutta työpaikkaa ennen eläkeikää.
Työnantajat rahoittavat nykyisinkin irtisanomansa ikääntyneen työntekijän työttömyysturvamenoja, jos työntekijä ei työllisty uudelleen. Tämä niin kutsuttu työnantajan omavastuumaksu vaihtelee nykyään yrityksen koon mukaan nollasta 80 prosenttiin työttömyysturvaetuuden kustannuksista.

Jatkossa työnantajan enimmäisomavastuu siis nousisi 90 prosenttiin, ja omavastuuosuus nousisi myös pienempää omavastuuta maksavilla työnantajilla." 
Aiheesta myös Journalisti-liiton sivuilla:
Ajatus on ollut varmaan hyvä, estää yrityksiä irtisanomasta yli 56-vuotiaita ja pidentää työuria, mutta käytännössä johtanee siihen että yritys ei halua palkata yli 50-vuotiaita, siinä pelossa, että joutuvat myöhemmin irtisanomaan tämän ja jäävät viimeiseksi työnantajaksi.

Googlettamalla en tästä asiasta ihan lopullista totuutta löytänyt, mutta kaikki lait, jotka haittaavat minkä tahansa ikäisten työllistymistä ovat huonoja lakeja!

* Musta Pekka: Nykyään vanha korttipeli tunnetaan poliittisesti korrektimpana nimellä Pekka-peli.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Pekka-pelikortit
Samaa ideaa noudattaa myös Maija-peli, jota pelataan tavallisilla pelikorteilla ja  Maijana on patarouva.

2 kommenttia:

 1. Kieltämättä itsekin näen tuossa riskin, että järjestely heikentää työnantajien kiinnostusta palkata reilusti yli 50-vuotiaita työnhakijoita.
  Laki ei ilmeisesti koske kuitenkaan lomautuksia? Eräässä työpaikassani lomautettiin ahkerasti (silloin kun oli oikeasti tarvetta ja normaalien yt-neuvotteluiden kautta) vanhempaa työntekijää, jota ei haluttu irtisanoa, koska hänen työllistymismahdollisuutensa muualle nähtiin heikoksi. Onko järjestelyssä myös riski, että yli 56-vuotiaat, työhönsä kyllästyneet saattavat ottaa työnsä liiankin rennosti, koska näkevät irtisanomismahdollisuuden niin pienenä? Tarkoittaako laki todellakin, että yritys joutuu pahimmillaan maksamaan jopa 8 vuotta työttömyyskorvausta vastaavaa maksua? Ihmettelen, miten vähän tämä asia on ollut julkisuudessa esillä (ainakaan perusmediassa, talouslehdissä on ehkä ollutkin).

  VastaaPoista
 2. Toisaalta myös 54-55-vuotiaan riski tulla irtisanotuksi YT:issä voi olla melkoinen...
  Miksiköhän tosiaan tästä asiasta ei enempää julkisuudessa ole huudeltu? Olen tätä ennen kuullut tästä vain kerran.
  T
  Salla

  VastaaPoista