perjantai 30. tammikuuta 2015

Sallan blogi: Oma huone vai maisemakonttori?

Tänään eräs toisella osastolla työskentelevä työkaveri kävi osastollani juttelemassa siitä, miten erilaisia ääniympäristöjä eri työtehtävissä tarvitaan. Kiertäen ja kaartaen yritti siis sanoa, että häiritsemme äänekkyydellämme hänen keskittymistä vaativaa työtään. Ja raukkaparka joutuisi piakkoin vielä siirtymään lähemmäs osastoani.Hyvä, että tuli juttelemaan, eikä vaan jäänyt kiristelemään hampaitaan.


Meillä ei osastollani tosiaan ole tapana huomioida muiden työrauhaa, vaikka ehdottomasti pitäisi. Olemme omaksuneet huonon tavan huudella sermien yli toisillemme. Itse tosin keskustelun aloittaessani useimmiten nousen ja kävelen lähemmäs kuin alan huudella, mutta jos joku aloittaa keskustelun kanssani sermin takaa, niin silloin en nouse.

Ja valitettavasti meillä on tapana kinastella ihan turhista. Vähän liikaa minun makuuni. Kaipaisin vähän enemmän kunnioitusta toistemme mielipiteille. Aina ei tarvitse saada tehdä oman päänsä mukaan, se toinenkin saattaa olla oikeassa.... Choose your battles, kuten sanotaan "toisella kotimaisella". Kannattaisi säästää kiistelyenergiaa todella tärkeisiin asioihin.

Molempi parempi vai kumpi?

Maisemakonttorilla on hyvät puolensa. Tieto kulkee paremmin ja vuorovaikutuksessa yleensä syntyy parempaa jälkeä kuin itsekseen puurtamalla.

Omassa huoneessa on oma rauha keskittyä työhönsä. Jatkuva hälinä ympärillä on stressitekijä sekin, joten omassa kopissaan voi olla vähemmän stressaavaa työskennellä.

Kumpaa sinä suosisit, jos saisit valita?

Kuva löytyi netistä googlettamalla Martelaa ja avokonttoria. Ei meillä tuollaista ole sentään....

3 kommenttia:

 1. Olen jatko-opiskeluissani tutustunut avokonttorin ideologiaan ja tällä hetkellä myös ensimmäistä kertaa elämässäni työskentelen sellaisessa. Vielä en osaa toimia täysin avokonttorin ehdoilla, vaan etsiessäni katsekontaktia puhujaan usein keskeytän työni ja siirryn puhujan luokse. Riippuen työnkuvasta, molemmilla varmasti on paikkansa, niin avokonttorilla kuin erillisillä työhuoneillakin. Ehkäpä olen jopa oppinut pitämään avokonttorimallista, kolmen avokonttorissa viettämäni kuukauden aikana. Kinastelusta en niinkään välitä, mutta ilman eriäviä mielipiteitä en tahtoisi olla. Pahin painajaiseni olisi työympäristö, jossa kaikki myötäilisivät toisten ideoita ottamatta omaa kantaansa. Tsemppiä työhön ja bloggaamiseen. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Tipi, kommentistasi. Avokonttoreilla on tosiaan puolensa. Laskin, että itse olen olen työurastani enimmän aikaa ollut avokonttorissa ja viihtynyt niissä ihan hyvin.

  Olen samaa mieltä kanssasi, että pahinta olisi se ettei uskallettaisi sanoa mielipiteitä ääneen. Silloin joku työyhteisön jäsen aiheuttaa omalla käytöksellään suurta vahinkoa yritykselle. Toivottavasti mielipiteistä kuitenkin nopeasti aina saataisiin syntymään hyvä yhteisymmärrys, johon kaikki voivat sitoutua.
  Tsemppiä sinulle avokonttoriin!
  terveisin
  Salla

  VastaaPoista
 3. Työskentelin aiemmin avokonttorissa, jossa viereisen sermin taakse sattui tulemaan hyvin monenkin sermin yli huutelija - ei kiva. Iän myötä olen tullut hyvinkin ääniherkäksi, mutta olen ratkaissut asian kuuntelemalla kuulokkeilla musiikkia. Tasainen musiikki ei häiritse läheskään niin paljon kuin vaihtelevavolyyminen keskustelu. Jos halusin erityisesti keskittyä, saatoin varata itselleni viime tipassa pikkuneukkarin tai tein etätöitä kotona. Tein niin myös silloin, jos minun itse piti tehdä erityisen paljon puhelinsoittoja. Myöhemmin kyseiseen työpaikkaan tehtiin remontti, jossa avotiloja muutettiin pienemmiksi työhuoneiksi. En ollut siis ainoa, jolle avotila ei sopinut...
  Olen joskus käynyt tutustumassa Microsoftin Suomen-konttoriin, jossa kiinteitä työpisteitä ei ole, ja huoneita on eri teemoilla (hiljainen kirjasto, lungi biitsi, puhelinkoppeja jne). Voisi olla ihan hauska päästä kokeilemaan sellaista. Opiskeluaikoina tuli paljonkin luettua tentteihin puistoissa, ulkouimaloissa ja kirjastoissa. Nyt työni on aika paljon eri tietoaineistojen yhdistelyä, joten esim. kahvilatyöskentely olisi aika hankalaa.
  Mutta palatakseni avokonttoriin... Parasta varmaan olisi, että avokonttorityölle määriteltäisiin firmoissa jonkinlaiset säännöt tai henkilöt voisivat itse valita hiljaisemman ja äänekkäämmän alueen väliltä. Lisäksi firma voisi hankkia melua torjuvia kuulokkeita niitä tilanteita varten, kun on tarvetta suurempaan keskittymiseen. Parasta olisi, että työpaikalla on erillisiä tiloja sekä ryhmätyöhön että erityistä keskittymistä vaativaan työskentelyyn. Mukavat kahvihuoneethan taas muodostavat oivallisia mahdollisuuksia satunnaisiin keskusteluihin sellaistenkin kollegoiden kanssa, joiden kanssa ei muuten tee työtä ja vaihda ajatuksia.

  VastaaPoista