tiistai 20. tammikuuta 2015

Hannen blogi: Mielekkäisiin töihin vasta syrjäytyneenä?

Ostin viime kesänä syrjäytyneitä nuoria työllistävän säätiön kaupasta käsin tehdyn neulatyynyn. Olin yllättynyt, miten kauniita ja laadukkaita tuotteita kaupassa kaiken kaikkiaan oli. Hinnat olivat niin alhaiset, että ne kattanevat hädin tuskin materiaalikustannukset ja myymälän kustannukset. Neulatyynyn tekijän palkka, palkkio tai mikä lie rahoitetaan varmaan säätiön muiden tulojen kautta.

Jos itse joutuisin nyt värkkäämään vastaavan neulatyynyn, minulla menisi siihen varmaan ainakin vartti aikaa. Siinä olisi vaikea kilpailla automatisoidun tehotuotannon tai halpatyömaan (lapsi)työntekijän kanssa. Onkin hienoa, että tälläisillä työllistämispajoilla annetaan mahdollisuus slow workiin, joka Suomen palkkakustannuksilla ei ole enää muuten mahdollista. Surullista tietysti on, että tähän on mahdollisuus vasta, kun on aika pohjalla. Toivon, että kauniit tuotteet tuovat myös niiden tekijöille iloa ja uskoa tulevaisuuteen. 


1 kommentti:

  1. Olet kyllä taitava, jos tuon hienon neulatyynyn vartissa teet!
    On todella harmillista että kaikenlaiset slow work -työpaikat kuten myös ihan tavalliset avustavat tehtävät ovat kadonneet. Nyt sitten kallispalkkaiset insinöörit tuhraavat matkalaskuja ja ostotilauksia ym. Jotka joku voisi tehdä paremmin ja nopeammin. Ehkäpä niitä hommia kohta tehdään Intiassa. Muistan joskus jopa ajatelleeni että muutama kollega ja minä voisimme tinkiä palkoistamme jotta saataisiin assistentti. No, kuolleena syntynyt ajatus ...
    T.
    Salla, joka nykyisellään ei tinkisi palkastaan euroakaan.

    VastaaPoista