keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Veeran blogi: Ostopalveluilla ja kumppanuuksilla tuloksellisuutta Suomen julkisiin työvoimapalveluihin

Marraskuun alussa julkaistiin kansainvälinen vertaisarvioinnin raportti, jossa selvitettiin yhdeksän muun OECD maan työvoimapolitiikkaa ja sen palvelurakenteita. Lopputuloksena on suositus lisätä julkisen ja yksityisen työnvälityksen yhteistyötä, jotta Suomen julkiset työvoimapalvelut kehittyisivät tuloksellisempaan suuntaan. Tavoitteeseen päästään lisäämällä julkisten työvoimapalvelujen rinnalle tulokseen sidottuja ostopalveluja ja kumppanuuksia yksityisten palveluntuottajien kanssa.

Epäilemättä oikea suunta, jotta työttömät ja työttömyysuhan alaiset työnhakijat saavat henkilökohtaista neuvontaa ja työkaluja työllistymiseen, jota ei pelkällä TE-keskuksen sähköisellä palvelukanavalla eikä sen CV-pankilla edistetä entisestään heikkenevässä taloustilanteessa ja työelämän murroksessa.

Suomalainen yhteiskunta on sotien jälkeen investoinut koulutukseen valtavat määrät rahaa ja työtä. Nyt jo yli 100 000 yli 55-vuotiasta on vailla työtä. Heidän joukossa runsaasti korkeasti koulutettuja, joilla on vielä paljon työintoa jäljellä ja loistava pohjakoulutus oppia edelleen uutta. RAY:n Paikka auki - avustusohjelman tutkimus toi julki, että vain noin viidennes työttömistä nuorista työllistyy TE-keskuksen kautta. Ajankohtainen kakkosessa käsiteltiin nykymuotoisia työkokeiluja ja aktivointeja otsikolla "Aktivointia vai orjatyötä". Totuus näyttää olevan, että näiden pakkoaktivointien avulla ei synny aitoja työpaikkoja. Ymmärrettävästi osalla aktivoinneista halutaan estää työttömän syrjäytyminen, joka on myös todellinen vaara työkeskeisessä yhteiskunnassamme. Suurin osa työttömistäkin tahtoo hankkia elantonsa työnteolla, josta saa eläkettä kerryttävän palkan. Erilaiset kohderyhmät tarvitsevat räätälöityjä asiantuntijapalveluja, joissa aidosti haetaan ratkaisuja työttömyyteen. Osa haluaa osallistua erilaisiin tilaisuuksiin ja koulutuksiin, mutta eivät kaikki ihmiset eivätkä varsinkaan pakottamalla.

Työllistymistä edistäviä ja tulosperusteisia pilottihankkeita on meneillään Uudellamaalla (Työnhakuveturi), Pirkanmaalla (Uratehdas) ja Pohjois-Pohjanmaalla (Uranoste). Näistä hankkeista monet työttömät ja työttömyysuhan alaiset työnhakijat ovat saaneet konkreettista apua työnhakuunsa ja uuden työuran luomiseen. Näissä hankkeissa tarjotaan mahdollisuutta osallistua erilaisiin omaa työnhakua edistäviin tilaisuuksiin, joita ovat muun muassa työnhakubuusteri -toiminta ja erilaiset asiantuntijaluennot.

Millaista tukea ja apua odotat saavasi työnhakuun? Jos olet saanut apua niin onko se auttanut sinua eteenpäin?


2 kommenttia:

  1. Olisihan se hienoa, jos voisi "palkata" jonkun yrityksen etsimään itselleen töitä! Headhunterin sijaan jobhunter, joka lähestyisi yrityksiä ja ehdottaisi niille minun palkkaamistani. Kyllä tuo pitäisi pystyä itsekin tekemään, mutta voisi olla tehokkaampaa jos iso jobhunting-yritys seuloisi firmoja puolestani. Shortlistaisi sitten 3-5 sopivinta, joita kävisin sitten haastattelemassa ja tutkimassa niiden tarjoamaa työpaikkaa ja työsuhde-etuja, tutustuisin työkavereihin ja strategiaan, työpisteeseen ja perjantaipulla-tarjontaan. Valitsisin sitten parhaan ja maksaisin palkkion jobhunting-yritykselle. Tätä odotellessa....

    T
    Salla

    VastaaPoista
  2. Kaikenlaisia työllistämismalleja tulee vähintään kokeilla ennakkoluulottomasti. Tulisi katsoa asiaa myös enemmän yritysten kannalta. He tarvitsevat myös apua uskaltamisessa edes harkita rekrytointia. Varsinkaan pk-yrityksissä ei välttämättä tunnisteta kaikkia osaamistarpeita tai osata palkata ihmisiä osaamisaloilta, joita firmassa ei ole ennen ollut. Periaatteessa FEC-ohjelma toimii "kokeilurekrytointina", mutta eipä siitä hissipuhujilla ole hyviä kokemuksia. Kirjoitin itsekin aikaisemmin, että olisin ollut valmis hieman maksaamaankin jobhunter-palvelusta. Palveluun liittymisestä pieni maksu ja jos saa työsopimuksen ko. hunterin kautta, jonkin suuruinen lisämaksu.

    VastaaPoista