lauantai 1. marraskuuta 2014

Hannen blogi: Arjen juhlaa

Jenni Vartiainen totesi Vain elämää -ohjelmassa, että hän panostaa arkenakin ruokapöydän kattamiseen. Tällöin elämän juhlallisuus ei rajoitu vain varsinaisiin juhlatilaisuuksiin. Nyt kun olen palannut sorven ääreen, mieleeni muistuivat aikaisemmat ajatukseni siitä, että onko elämä vain lomien ja juhlapäivien odottamista. Suuri osa elämästä on kuitenkin normaalia, rutiineista koostuvaa arkea.

Arjessa pitääkin ehdottomasti olla juhlaa ja onneksi yleinenkin ajatusmaailma tuntuu menevän siihen suuntaan. Kuohuviinin ja sampanjan myynti on moninkertaistunut. Itsellenikin ihan normaali arki-ilta on varsin pätevä syy avata pullo kuplivaa. Vessoihin myydään pieniä kristallikruunuja ja kylppäreissä tavoitellaan spa-fiilistä. Sisustusliikkeistä on kiva ostaa lahjaksi design-tiskirättejä, kauniissa pulloissa myytäviä puhdistuaineita tai kukilla koristeltuja työkalusettejä. Uutta työpaikkaa varten kävin etsimässä kivan kahvimukin, vaikka kotona olisi ollut mukeja ennestäänkin. Käytin uuteen jumppapaitaan enemmän rahaa kuin moneen juhlapaitaan.


Varma arjesta irtautumisen keino on matkailu ja yleensäkin erilaisissa paikoissa käynti (näyttelyt, ravintolat, kulttuuritapahtumat). Raskaankin työviikon jaksaa, kun viikonloppuna on kivaa ohjelmaa tiedossa.

Yksi tapa millä vähennän arjesta arkea on se, että vältän kaikin keinoin "siivoa vähän joka päivä" -periaatetta. En ahdistu likaisista astioista tai vaatemytyistä eikä viikonloppuani pilaa se, että teen silloin hieman isomman kertasiivouksen. Ja jos viikonlopuksi tuleekin kivaa viime hetken ohjelmaa, villakoirat saavat rauhassa lisääntyä seuraavaan viikonloppuun asti. 

Jouluhan on siitä loistava juhla, että sen viettämisen tai ainakin siihen valmistautumisen voi aloittaa hyvissä ajoin.  Olen jo hiljattain ostanut ensimmäiset joululahjat ja -kortit sekä jouluisia kynttilöitä ja ulkovaloja. Glögiä ja itse tehtyjä pipareita on tiedossa lähiaikana tulevissa ensimmäisissä pikkujouluissa. Parasta joulussa onkin, että siihen kuuluu värien ja valojen lisäksi erilaisia tuoksuja. Ainoastaan puhkisoitetut joulurallatukset voisivat jäädä pois minun jouluaisti-maailmastani.

Kuva: freedigitalphotos.net / Salvatore Vuono

2 kommenttia:

 1. Hyviä ideoita arjen juhlistamiseen. Miksi todellakaan pitäisi odottaa juhlapyhiä kaunistaakseen kotiaan tai sinällään arkisia hetkiä. Ei se isoja rahoja vaadi, esimerkiksi nätisti katettuun pöytään paremmat lautaset ja lasit, pari kynttilää ja kauniit lautasliinat.
  Joulua en kyllä ala valmistella ennen joulukuuta.
  Salla

  VastaaPoista
 2. Olen samaa mieltä kanssasi, että arjesta on opittava tekemään pientä juhlaa ja siihen jokainen voi vaikuttaa omalla ajattelullaan ja tekemisen laadulla. Arkipäiviä on enemmän kuin virallisia juhlapäiviä. Arjesta ei saa tehdä vain suorittamista. Arkirutiinit antavat ryhtiä elämään, mutta niiden ei pidä antaa rajoittaa ja vähentää joustavuutta arjessa. Jonain päivänä voi ilahduttaa itseään menemällä elokuviin, konserttiin, tapaamalla ystäviä, menemällä töistä kotiin eri reittiä kuin aiemmin, aloittamalla uuden harrastuksen.
  T. Veera

  VastaaPoista