maanantai 3. marraskuuta 2014

Roosan blogi: Verotiedot – ketä kiinnostaa?

Kuva: Ilta-Sanomat: Tuloerojen kasvu on tosiasia – näin paljon enemmän Li Andersson tienasi kuin Susanna Koski

Tämän päivän iltapäivälehtien uutisotsikot ovat olleet pullollaan uutisia ihmisten verotiedoista. Lukeminen on ollut lähestulkoon sietämätöntä näistä uutisista kiinnostumattomalle. ”Katso saatko vähemmän kuin naapurisi”, ”Big Brotherin tulokuningas” tai ”Matti Nykäsen järjettömät tulot”. Yritin väistää otsikoita vaihtamalla uutiskategoriaa esimerkiksi kotimaata koskevia uutisiin, urheiluun ja viihteeseen. Ei auttanut. Suomen kansan tulotiedot ovat niin yleispätevä aihe, että ne sopivat minkä tahansa uutistyypin alle. Urheilussa ensimmäinen otsikko oli: ”Tienasiko Kimi 39 tunnissa liigakiekkoilijan vuosipalkan?” Viihteessä: ”Näin tienasivat kaikki Vain elämää – tähdet”. Säähän ne eivät onneksi ole saaneet näitä tietoja ympättyä.

Hesarikaan ei näyttänyt poikkeavan päivän teemasta: ”Elokuva- ja tv-tuottajat tienasivat paremmin kuin näyttelijät” ym. Eikö tänään tosiaan ollut mitään tärkeämpää uutisoitavaa? Mitä muuta nämä tiedot lietsovat ihmisissä kuin kateutta ja pahaa mieltä, vaikka kuinka puhutaan tulojen läpinäkyvyyden hyvistä puolista? Joko sitä saa vähemmän palkkaa kuin jotkut muut tai sitten palkkaa pitäisi saada vielä enemmän kuin jotkut muut. Kenelle oikeasti jäi näitä juttuja lukiessa hyvä mieli tai ainakin tunne siitä, että ilman näitä tietoja olisin jäänyt jostain tärkeästä paitsi?


Nimimerkki: Lisää liksaa
2 kommenttia:

 1. Kiinnitin itse huomiota juuri Matti Nykäsen messeviin tuloihin. Sitä kun hehkutetaan, että talous kehittyy laadulla, innovatiivisuudella, korkealla koulutuksella, hyvällä maineella ja laadulla. Junttisegmentti unohdetaan nähtävästi liian usein. Kyllä sielläkin näyttää raha kiertävän :)
  Terv. Hanne

  VastaaPoista
 2. Itse vain muistin yhtäkkiä että taisin saada mätkyjä tänä vuonna! Olin haudannut koko veropaperin jonkun pinon alimmaksi ja kaivoin sen nyt esiin. Parisataa euroa näistäkin vähistä tuloista ja tuista muka jäi maksamatta. Muuten minun puolestani moiset julkkisten ja yritysjohtajien veroasiat saisi jäädä puimatta kokonaan.
  Terveisiä myös verokarhulle, lähettää:
  Salla

  VastaaPoista