torstai 20. marraskuuta 2014

Sallan blogi: Piilojen paljastelua

Törmäsin Facebookin kautta tällaiseen sivustoon:

http://www.piilotyopaikat.com/

Piilotyöpaikat tuntuvat nyt muutenkin olevan kovasti tapetilla - jos niin piilossa olevista työpaikoista voi edes sanoa. Ehkä kivenraossa olisi parempi ilmaus. Veerakin kirjoitti pitkän blogikirjoituksen piilotyöpaikoista hiljattain.

Piilotyöpaikat-sivustolla esitellään 7T-malli. Kyseessä on kuten arvata saattaa, piilotyöpaikkaan-työllistymismalli. 7T:tä ovat reitti mm. taustaselvityksestä tavoitteitten, tutkimisen, taktiikan ja toteutuksen kautta tulokseen. Eli työpaikan saantiin. Mallissa korostetaan projektimaisuutta välitavoitteineen ja arviointeineen. Eli normaalia projektityötä sovellettuna työnhakuun. Oheinen kuva on ko. sivustolta.



Montevistan Riikka Pajunen kirjoitti Facebook-sivuillaan: "Se miten haet töitä, kertoo siitä, miten teet töitä." Hyvä huomio. Täytyy myöntää etten itse jaksanut pitää samanlaista otetta työnhakuun kuin mitä töissä nyt ja aina olen pitänyt. Töissä sentään näkee tuloksia ja saa välillä positiivistakin palautetta. Työnhaussa sitä tuli liian vähän. Pitäisikö rekrytoijat velvoittaa antamaan työnhakijoille positiivista palautetta kuten työntekijöillekin? Laittaisi siihen automaattivastaukseen edes jotain kannustavaa ja näennäisen henkilökohtaista. "Kiitos hyvästä hakemuksestasi. Sinulla on paljon mielenkiintoista osaamista. Tällä kertaa etsimme kuitenkin toisenlaista osaamista." Tai jotain sen suuntaista. Tai edes jotain....

2 kommenttia:

  1. Montevista kerää tarinoita piilotyöpaikkojen löytymisestä.
    Käypä kertomassa omasi, jos sinulla sellainen on

    http://goo.gl/forms/adx1lG7iWN

    T
    Salla

    VastaaPoista
  2. Työnhakuprojektin tueksi voisi kehittää verkkokurssin. Kurssilaiset voisivat olla anonyymeja toisilleen, mutta voisivat jakaa kokemuksiaan, antaa yleisiä vinkkejä ja palautetta toisilleen. Lisäksi kurssivetäjä antaisi tehtäviä, johtaisi keskustelua ja antaisi henkilökohtaista palautetta. Kursseja voisi olla useammanlaisiakin, kunkin tarpeen mukaisesti. Mutta yhden kurssin ideana olisi nimenomaan aktiivisen hakemisen tukeminen ja se kestäisi niin kauan kunnes työpaikka lopulta löytyy. Verkkokurssin voisi myös yhdistää OTTYn Boosteri-tyyppiseen toimintaan, jossa ryhmä tapaa kasvokkain.
    Työnhakijoilla on paljon osaamista ja kokemusta, mutta moni on tosiaan tottunut käyttämään osaamistaan osana organisaatiota, ei vain itseensä. Slush-tapahtumasta tuli mieleen, että voisiko kehittää työnhakijoiden määräaikaisia "kokeilu start upeja", joihin työnhakijat hakisivat työvoimakoulutuksen nimissä ja toteuttaisivat kullekin start upille määriteltyjä tavoitteita (esim. osallistujien osaamisalan markkinaselvityksiä, tuotekehitystä...). Start upeja vetäisivät te-toimistojen kilpailuttamat yrityskiihdyttämöt tms. Jotkut kokeilustart upit saattaisivat kehittyä oikeiksi yrityksiksi, mutta vähintään työnhakijat voisivat kokeilla yrittäjämäistä toimintaa, luoda kontakteja ja saada ehkä uutta potkua ja ideaa työnhakuunsa.
    Nyt kun hakijoita on tosiaankin vähintään 100 per paikka, niin palautepakko varmaan lisäisi piilotyöpaikkojen määrää. Ja eihän niitä kaikkia hakemuksia edes lueta... Joskus aiemmin kirjoitinkin, että parhaimmillaan yrityksistä voi saada tarkkaakin palautetta, jos sitä pyytää erikseen. Yhdestä paikasta en kyllä saanut edes vastausta, vaikka pääsin haastatteluun asti. Paikka ei ollut niin kiinnostava, että olisin alkanut vielä soittelemaankin perään.

    VastaaPoista