lauantai 5. syyskuuta 2015

Sallan blogi: Työttömyysturvan leikkausehdotus

Tässä olisi minun ehdotukseni Suomen hallitukselle:

Lyhennetään työttömyysturvan kestoa 500 päivästä 250 päivään. Voi sitä päivärahaa korottaa, jos rahaa löytyy.

Vastineeksi annetaan työttömälle vapaat kädet noiksi 250 päiväksi.Saa opiskella mitä ja miten haluaa. Aamulla, illalla, yöllä. 10 tai 50 opintopistettä kuussa, mitä vaan saa aikaiseksi. Oli se sitten toinen loppututkinto tai täydennyskoulutusta aiempaan.

Saa perustaa yrityksen. Oy:n, osuuskunnan, avoimen yhtiön, yksin tai yhdessä.

Saa lähteä vapaasti ulkomaille työnhakuun.

Saa tehdä osa-aikaista ja pätkätyötä.

Voi osallistua F.E.C-ohjelmiin ja muihin TE-keskuksen operoimiin työllistämisohjelmiin.

Tietysti saa olla vaan työtön työnhakijakin.

Ja vaikka vaan maata sohvalla ja ihmetellä.

Mutta tuona aikana ei työttömyyskorvaukseen saa koskea, vaikka yrittäjästä samantien tulisi menestyjä. Tai opiskelisi liian ahkerasti ja peräti valmistuisi. Ei vaikka osa-aikaiset pätkätyöt olisivat pörssiyhtiön pääjohtajan kovapalkkaisia hommia. TE-keskus pitää näppinsä erossa työttömän asioista. Karensseja ei tunneta.

Mutta sitten, kun 250 päivää on täynnä niin se on täynnä. Sen jälkeen voisi pidentää työssäoloehtoa nykyisestä noin 6 kk esimerkiksi vuoteen.2 kommenttia:

 1. Tarkoitit varmaan kuitenkin ansiosidonnaista työttömyysturvaa...
  Mielenkiintoinen ehdotus. Noin voisi mennä ainakin jollain tietyllä työkokemusehdolla (ettei tule mitään elämäntapatyöttömiä). Varsinkin tuo yrittäjäksi ryhtyminen pitäisi mennä ilman suuria byrokratioita. Varsinkin kun turvapaikanhakijoillekin on nyt ilahduttavasti kehitetty oma start-up-konsepti.
  Noita opiskeluansatapauksia tulee turhan usein vastaan (aloitetaan osa-aikaopiskelut, joista kertyy kuitenkin liian monta opintopistettä). Yli 30-vuotiailla tutuilla on myös tullut vastaan tilanne, että tutkinnon suorittaminen töiden ohessa on ennen työttömäksi/osa-aikalomautetuksi joutumista ollut liian verkkaista. Tällöin joutuu keskeyttämään opinnot, että saisi työttömyysturvaa. Aikuisopintotukea ei puolestaan voi hakea edes osa-aikalomautettuna, vaikka olisi siihen työkokemuksen pohjalta oikeutettu.

  VastaaPoista
 2. Kyllä tuo sama karenssi ja kannustinloukku pätee ihan tavalliseen työttömyyspäivärahaankin, mutta kieltämättä omalta kohdaltani ajattelin ansiosidonnaista.
  T
  Salla

  VastaaPoista