maanantai 28. joulukuuta 2015

Sallan blogi: Valmistumisen vaikeus

Tapasin nuoren sukulaiseni, joka opiskelee Otaniemessä diplomi-insinööriksi. Hän on suorittanut jo lähestulkoon kaikki opintonsa, vain diplomityö puuttuu.

Suurin haaste teknisen alan opiskelijalle onkin löytää työpaikka jolle tehdä diplomityö. Ilman diplomityöpaikkaa valmistuminen tulee olemaan erittäin hankalaa. Valitettavasti diplomityöpaikkoja tarjoavat yritykset ovat harvassa ja tarvitsijoita on paljon.

Olisi ollut erittäin hyvä pystyä auttamaan sukulaistaan löytämään diplomityöpaikka, mutta valitettavasti olen aivan eri alalla työssä kuin mitä hän on opiskellut. Yritin jopa miettiä läpi kaikki tuttavani josko joku olisi ollut alalla, josta nyt olisi hyötyä.Valitettavasti ei tullut ketään sellaista mieleeni. Tässä kohtaa voisi LinkedInistä olla hyötyä. Täytyypä yrittää keksiä sopivia hakusanoja, joilla ehkä löytyisikin yllättäen joku linkki, josta pääsisi eteenpäin. Täytyyhän sukulaisia auttaa elämässä eteenpäin. Tässä markkinatilanteessa kaikki keinot ovat sallittuja ja suositeltavia.

Kuulemma opiskelijat lähtevät myös ulkomaille tekemään lopputöitään, kun diplomityöpaikkoja ei Suomesta löydy. On kyllä todella suuri vahinko, jos menetämme useita koulutettuja nuoria ulkomaille tämän laman takia.

Toisaalta tietääkseni muilla opiskelualoilla lopputyön tekeminen ole niin säännönmukaisesti palkkatyöllä tehtävää kuin tekniikan alalla. Ehkä siinä kohtaa myös on syytä miettiä toisenlaisia toimintatapoja, jotta voidaan varmistua opiskelijoiden ajallaan valmistumisesta eikä se jää työpaikan saannista kiinni.

Tsemppiä kaikille opiskelijoille ja onnea työnhakuun.

Kuva Morris54.org.

2 kommenttia:

  1. Saan itsekin jonkin verran opinnäytetyökyselyitä ja nyt ohjaan kahta sellaista. Monelle on joutunut kuitenkin sanomaan ei, kun juuri sillä hetkellä ei ole ollut juuri kyseisen tyyppiselle työlle tarvetta. Mutta välillä käy tuuri kummankin osalta, kun toiveet ja tarpeet kohtaavat. Toinen ohjattavistani saa muuten rahoituksen säätiöltä, mutta tuemme sisällön ohjauksessa. Eli tuokin on yksi vaihtoehto toimia: rahoitus joltain säätiötä, ohjausapua joltain aihepiirin toimijalta. Lama-aikana olen ollut mielelläni ohjaajana opinnäytetyöntekijöille, joille ei ole voitu maksaa korvausta, mutta jotka ovat halunneet kontaktin tosielämän tarpeisiin. Myös toinen nyt ohjaamistani oli halukas tekemään työn vaikka ilmaiseksi, mutta ko. aiheelle sattui olemaan akuuttia tarvetta ja rahoitusta. Eli ilmaisuustäkyä kannattaa käyttää, jos palkallista paikkaa ei meinaa löytyä. Ja kannattaa laittaa opinnäytetyöpaikkaakin hakiessa CV mukaan, se helpottaa ja nopeuttaa päätöstä.

    VastaaPoista
  2. Valmistuminen on raskasta työtä. Paljon on tehtävää, sitten alkaa työnhaku. Meillä on yrityksellä tarve uusille osaajille, ja me olemme aikeissa käyttää rekrytointipalvelua siihen. Varmasti hyvä keino myös vastavalmistuneille löytää töitä semmoisten kautta, näin luulisin.

    VastaaPoista