keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Sallan blogi: Työkykygurun burnout

Kauppalehti Optiossa oli juttu työkykygurun burnoutista.
Itse en ole burnoutia kokenut, mutta tunnen muutamankin henkilön, jotka ovat olleet burnout-sairaslomalla. Ja välillä aina näkee työkavereita, joiden jaksamisesta on huolissaan. Olenpa jollekulle sanonutkin, että hellitä vähän. Yksikään työ ei voi olla sen arvoista, että menettää terveytensä.
Työhyvinvoinnin professori Marja-Leena Manka miettii oman burnoutinsa syitä ja yleisemminkin sitä, minkä vuoksi työntekijät sairastuvat burnoutiin:
"Toisaalta työtehtävien tärkeysjärjestys voi olla väärä. Teetkö tehtäviä, joiden takia sinut on työhön palkattu vai hukutatko aikasi kiireellisiin töihin, jotka automaattisesti tulevat pöydällesi? Paine saattaa kapeuttaa tarkkaavaisuutta, jolloin ei edes pysty priorisoimaan asioita", hän kirjoittaa.

Entä jos työelämän ongelmaa ei voi ratkaista eikä asennetta, tavoitteita tai tärkeysjärjestystä muuttaa? Silloin on Mankan mukaan olemassa vielä se keino, että hankkii voimia joltain muulta elämänalueelta.
Erään tutkimuksen mukaan kaikkein kuormittuneimpia ovat henkilöt, joilla on korkeat ja abstraktit töitä koskevat tavoitteet ja vähiten kuormittuneita ne, joilla on korkeat tavoitteet harrastuksissaan.
Kauppalehti Option artikkeli

Pitäisikö siis mieluummin asettaa tavoitteet korkealle harrastuksissa? Itse kyllä olen usein todennut omista harrastuksistani, että onneksi ei ole leipä tästä kiinni, saa rauhassa olla huono...

Kuva: jobat.be

1 kommentti:

  1. Itselläni ei ole ollut burn outiin viittaavaakaan. Joskus töitä pitää tehdä vapaa-aikana, mutta yleensä vain dead linen lähestyessä, joten tiedän että kyse on väliaikaisesta tilanteesta.
    Itseäni auttaa usein myös se, että yritän että isompien kokonaisuuksien valmistelu ei mene ihan viime tippaan. Silloin tilanne ei romahda, vaikka printteri hajoaa, netti ei toimi, yhteistyökumppanilta tulee tunnin puhelu, ainoa asiasta tietävä on lomalla tai huomaan selvän virheen. Pikkuviimeistelyä jätän puolestaan paljonkin viime tippaan, koska silloin tulee tehtyä tehokkaasti päätöksiä.
    Töihin saisi helposti kulumaan 24/7, mutta koska se ei kuitenkaan ole mahdollista, on vaan pakko laittaa asiat välillä pakettiin ja esittää asiat siinä kunnossa, kuin mihin ne on ehtinyt saada.

    VastaaPoista