perjantai 28. helmikuuta 2014

Sallan blogi: Lomailen sinun rahoillasi

Rakas veronmaksaja, täällä minä työtön makaan sohvalla ja syljen kattoon. Välillä  istun kaljabaarissa muitten työttömien kanssa samalla, kun sinä teet omat työsi ja poispotkittujen kollegojesikin työt. On se niin väärin.


(Italiassa otetun kuvan copyright kuuluu ystävälleni)

Siksi sosiaali- ja terveysministeri Risikko nostikin esille työttömyysturvan vastikkeellisuuden.  Minun siis pitäisi tehdä töitä ilmaista rahaa saadakseni. Mitähän työtä Risikko ajatteli, että minä, korkeakoulututkinnon suorittanut 20+ vuoden vientimarkkinointikokemuksellani tekisin? Esimerkkejä vastikkeettomasta työstä voisivat kuulemma olla esim. julkisella sektorilla tehtävä aputyö, kansalaisjärjestötoiminta tai korvaukseton työ jollekin yritykselle.

Kyllä, ehkä voisin käydä syöttämässä mummoja läheisessä vanhainkodissa tai lajitella käytettyjä vaatteita UFF:illa. Mutta korvauksettoman työn tekeminen yritykselle menee mielestäni hyväksikäytön puolelle. Sillä tuskin minua yrityksessä kannattaisi laittaa pakkaamoon trukkikuskiksi vaan tekemään koulutustani ja kokemustani vastaavaa työtä. Yritykset tottuisivat käyttämään hyväkseen ilmaista työvoimaa.
Ehkä on kuitenkin parempi että pyrin käyttämään yhteiskunnan minulle jo maksaman ilmaisen korkeakoulututkinnon hyödyksi ja jatkan työnhakua.

1 kommentti:

  1. Olen samaa mieltä. Korkeakoulutetuille työnhakijoille on jo tarjolla FEC-ohjelma, jonka kautta pääsee työnantajan näkökulmasta HYVIN halvalla töihin. Jostain syystä ohjelma ei vaan toimi. Itse olen epäillyt sitä, että lähes joka firmassa (ja julkisessakin organisaatiossa) on ollut hiljattain YT-neuvotteluita eikä jo kiukkusia työntekijöitä haluta suututtaa lähes ilmaisilla "työntekijöillä".
    Toisaalta jos koulutetut käyttävät päivänsä "harrastustöihin", niin viehän se aikaa pääasialta eli osaamista vastaavan työpaikan haulta. Minusta työnhakijoita pitäisi ajatella oman osaamisen myyjinä. Kuka olettaa, että Nokian myynti-insinöörit voivat työajallaan tehdä vapaaehtoistyötä tai hoitaa lapsiaan, vaikka kauppa ei joka päivä kävisikään?
    Toki työnhakijan pitää olla realistinen ja todeta mahdollisesti, että maailma on muuttunut ja omalle osaamiselle ei ole kysyntää. Tällöin tulevat kysymykseen koulutukset, yksittäiset kurssit, alan vaihto tai yrittäjyys. Tähänkin työnhakija tarvitsee enemmän tietoa kuin epämääräisiä ilmaistöitä.
    Toisaalta jos ilmaistyöt olisivat suht lyhyitä työrupeamia (jotta varsinaiseen työnhakuun jää aikaa) ja niissä olisi myös korkeakoulutetuillekin aidosti sopivia tehtäviä, niin silloin olisin kiinnostunut osallistumaan ilman mitään rahallisia bonuksiakaan.

    VastaaPoista