torstai 12. kesäkuuta 2014

Sallan blogi: Pelko Nokian romahduksen takana

Kauppalehti uutisoi tutkimustuloksia Nokian romahduksesta. Selvityksen mukaan Nokia olisi edelleen voinut olla älypuhelimien herra, jos johtajat olisivat uskaltaneet puhua totta toisilleen.

Tutkimuksen mukaan Nokian työntekijät pelkäsivät oman sosiaalisen statuksensa menettämistä, jos uskaltaisivat olla eri mieltä esimiehensä kanssa. Siksi isoistakaan ongelmista ei uskallettu kertoa eteenpäin, ja johto pysyi autuaan tietämättömänä. Työntekijät eivät uskaltaneet avata suutaan, koska pelkäsivät että heille huudetaan (!). Pelättiin että saataisiin hankalan tyypin maine, eikä enää saisi kutsua juhliin (!!).

Tutkijoiden mukaan heidät yllätti pelon nouseminen näin tärkeäksi selittäväksi tekijäksi Nokia romahduksessa. Pelättiin enemmän omaan organisaatiota kuin kilpailijoita. Ei ihme että kilpailijat menivät ohi ja kovaa.

Olen itse joskus kokenut olevani se äänekäs skeptikko ja herättäneeni kollegoissa pahennusta kyseenalaistamalla asioita. Kirjoitin aiemmin johtajaa firmasta toiseen seuraavasta jees-miesten ja -naisten sopulilaumasta. Johtajan on helppo johtaa, kun ympärillä vain nyökytellään hyväksyvästi. Mutta viekö hän harhaanjohdettuna ja liian optimistisen kuvan alaisiltaan saaneena yrityksen kiville ja karikkoon?

Sopii toivoa että tämä analyysi Nokian tuhosta otetaan vakavasti johtajiston keskuudessa, oli yritys ja toimiala mikä tahansa. Johtajan pitää uskaltaa kysyä niitä vaikeitakin kysymyksiä ja alaisten pitää uskaltaa puhua. Eikä kenenkään pitäisi joutua pelkäämään, että jää vaille kutsua firman kesäjuhliin vaikka avaisikin suunsa. Huutamisesta puhumattakaan.

Lue koko juttu täältä:http://www.kauppalehti.fi/etusivu/pelko+tukki+nokian+johtajien+suut/201406685696

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen artikkeli, joka viestii suomalaisen työelämän nykytilasta, kun pelko oman aseman menetyksestä valtaa ihmismielet eikä kukaan uskalla sanoa totuutta nykytilasta ääneen.
    T. Veera

    VastaaPoista