tiistai 25. helmikuuta 2014

Roosan blogi: Hauska kirjoitus yrittäjyydestä

5 syytä välttää yrittäjyyttä (+ yllätyspalkinto!)
Kirjoittaja: Elina Yrjölä

Vuoden 2012 kesälomalla tajusin, että minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin irtisanoutua.
Mitään järkeähän siinä ei ollut. Minulla oli hieno duuni, hyvä palkka, huippukiinnostavia hommia, valtavasti oppimisen mahdollisuuksia, fiksut työkaverit. Mutta olin miettinyt yrittäjyyttä niin monta vuotta, että epämääräinen haaveilu oli muuttunut sisäiseksi pakoksi.
Pelotti irtisanoutua, kun olin vielä loppukeväästä vakuuttanut sitoutuneisuuttani. Hävetti kertoa näyttävän yrittäjäuran tehneelle pomolleni säälittävistä bisnesideoistani. Hirvittikin: mitä jos tästä ei tulekaan mitään.
Lopetin työt runsas vuosi sitten lokakuun lopussa. Kertaakaan en ole katunut.
Koska elän edelleen jonkinlaista kuherruskuukautta yrittäjyyden kanssa, olen sitä mieltä, että kaikkien pitäisi ryhtyä yrittäjiksi. En kuitenkaan ole aivan järjiltäni, joten ymmärrän, että kaikki eivät sitä halua eikä se kaikille sovi.
Siksi olen listannut alle viisi syytä olla ryhtymättä yrittäjäksi ja hieman näiden syiden analyysia: (Huom! Lopussa yllätyspalkinto!)
  1. Haluat säilyttää mahdollisuuden syyttää aina muita. Pomo on pihalla / myynti ei myy / tuotanto ei toimita / tuotekehitys ei kehitä riittävästi / ruokalan ruoka on niin pahaa, ettet pysty parhaaseesi. Yrittäjänä joutuisit ratkaisemaan kaikki nämä ongelmat itse ja jopa hyväksymään, että joihinkin asioihin on vain sopeuduttava – ei kannata käyttää energiaa tuskailuun.
  2. Haluat elätellä illuusiota varmuudesta. Sen sijaan, että ryhtyisit yrittäjäksi ja hankkisit paljon asiakkaita, pysyttelet sen yhden ja ainoan työnantajan varassa.
  3. Pelkäät epäonnistumista. Entä jos bisnes ei lähdekään pyörimään? Entä kun tulee laskusuhdanne? Niinpä. Jos käy heikosti, yrittäjän pitää keksiä jotain muuta. Mutta mitä häpemistä siinä oikeastaan on, jos on yrittänyt mutta epäonnistunut? Eikö ennemmin kannattaisi hävetä, jos ei edes yritä?
  4. Kartat riskiä. Olet kuullut kauhutarinoita jättiveloista. Useimmat onneksi selviävät ilman niitä, vaikka yritys ei menestyisikään. Sinä päätät, miten isoja riskejä otat. On paljon aloja, joilla yrittäjä ei tarvitse suurta alkupääomaa. Toki yrittämiseen aina kuuluu jonkinlainen riski – mutta se, joka ei ota riskiä, ei voi saada tuottojakaan.
  5. Et osaa mitään, mitä kukaan haluaisi ostaa. Onhan se mahdollista. Mutta ei erityisen todennäköistä. Satutko muistamaan Teemu Nikkasta?
Hienoa, pääsit loppuun. Nyt vastalääke ja yllätyspalkinto: 1 syy ryhtyä yrittäjäksi!
Se on vapaus.
Yrittäjä päättää itse. Silloinkin, kun kaikki on epävarmaa, yrittäjällä on paras mahdollinen tieto siitä, mitä hänen yrityksessään on menossa ja mitä hän aikoo tehdä.
Jos kauppa ei käy, yrittäjä on vapaa vaihtamaan myyntitaktiikkaa tai tarjoomaa. Jos joku asiakas ei miellytä, yrittäjä on vapaa katkaisemaan asiakassuhteen ja hankkimaan uusia asiakkaita tilalle.
Kuulostaako itsepetokselta? Ei ole. Niin kauan kuin yrittäjä on työkykyinen, hän voi vaikuttaa asioihinsa ja kohtaloonsa niin paljon kuin ihminen nyt yleensä voi vaikuttaa kohtaloonsa. Hän ei ole uhri ja ajelehtija vaan vapaa toimija. (Tutkittua asiaa valinnanvapauden tunteesta ja sen vastakohdasta löydät täältä)
Mitä jos kuitenkin?

Linkki kirjoitukseen:

2 kommenttia:

  1. Itse olen miettinyt yhtenä yrittäjyyden esteenäni sitä, että jos yrittäminen ei olekaan sisällöllisesti kiinnostavaa... Että en saisikaan sellaisia asiakkaita, joita saisin osana isompia yrityksiä jne. Välillä tuntuu, että minussa kiinnostaisi lähinnä yritysidean kehittely ja yrityksen pystyyn saaminen, mutta se arkinen, jokapäiväinen yrittäjyys saattaisi viedä nopeasti innostuksen. Mutta kovasti näyttää siltä, että yrittäjyydeltä ei pysty ehkä nykymaailmassa välttymään. Jonkinlainen sivutoiminen yrittäjyys voisikin olla yksi mahdollisuus.

    VastaaPoista
  2. Mulla on ihana samanlaisia tunteita. Yrittäjänä saa ja joutuu tekemään kaiken itse, kiinnosti tai ei. Kyllä se rohkeutta vaatii. Toisaalta, monet yrittäjätuttuni sanovat, että arkisuuteen ja epävarmuuteenkin tottuu ja lopulta ne yrittäjyyden plussapuolet imee mukaansa.

    VastaaPoista