sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Hannen blogi: Puolimatkan krouvissa

Aloitin alani opiskelut hieman yli 20 vuotta sitten. Eläkeikääni on hieman (tai reilusti...) yli 20 vuotta. Tässä suhteessa koen olevani työelämässä puolimatkan krouvissa. Muutama vuosikymmen sitten nelikymppisiä pidettiin jo vanhoina työntekijöinä. Nyt kun työpaikoissa on paljon aktiivisia kuusikymppisiä työntekijöitä, jopa nelikymppisiä voidaan pitää nuorina. Välillä minulle on tullutkin tunne vanhempien henkilöiden osalta, että he pitävät minua vieläkin nuorena enkä ole kokenut tätä suhtautumista aina positiivisena. Silloin on tehnyt mieli kommentoida, että onhan Suomen hallituskin täynnä nelikymppisinä, joten älkää nyt ottako ikäkorttia esiin. No, siihen toki moni voisi kommentoida, että pitäisikö hallituksessa ollakin kokeneempia ministereitä...


Kyllä sitä itsekin pitää itseään vielä nuorehkona työntekijänä, koska työssä on koko ajan uutta opittavaa ja uuden oppimista on tiedossa vielä paljon. Toisaalta itseni kehittämisen suhteen alan olla jo kriittisempi. Jotta oppisin kunnolla esimerkiksi uuden kielen, siihen menisi ainakin viisi vuotta. Se olisi aika pitkä aika jäljellä oleviin työvuosiin nähden. Työpaikalla juttelin juuri pomoni kanssa siitä, että kannattaako minun opetella uusi tietokoneohjelma, vai käytettäisiinkö kyseisiin asioihin ulkopuolista asiantuntijaa. Olen itsekin sitä mieltä, että ennemmin syvennän nykyistä osaamistani kuin että opettelen laajoja uusia kokonaisuuksia.

Vaikka edelleenkin jokaisessa uudessa työprojektissa pitää olla skarppi ja itsekriittinen, itseluottamus on työelämän alkuvaiheista parantunut. Nyt voi itsevarmemmin sanoa, että ei tiedä jotain (mutta asian voi tarvittaessa selvittää). Olen tajunnut, miten pienen pintaraapaisun sitä loppujen lopuksi ehtii omasta alastaan raapaista yhden työuran aikana. Lohdutuksella olen seurannut, miten eläkkeelle jäävätkin kollegat loppujen lopuksi ovat asiantuntijoita vain tietyissä näkökulmissa.

Lopputyöuran suhteen olisin tällä hetkellä tyytyväinen, mikäli se jatkuisi sellaisena kuin se juuri nyt on. Ja että yleensä on työpaikka... Olen miettinyt, haluaisinko tehdä joskus isommankin irtioton. Ex-kollegoitani on eläkkeelle jäämisen jälkeen siirtynyt eksoottisiin maihin vapaaehtoisiin ja määräaikaisiin kehitystyötehtäviin. Jotain vastaavaa voisin itsekin harkita.

Kuva: freedigitalphotos.net /nonicknamephoto

3 kommenttia:

  1. PS. Vaikka saankin usein ideoita Hesarin kirjoituksista (jolloin toki viittaan lehteen), tämän kirjoitukseni taustalla EI ollut tänään Hesarissa ollut juttu "Nykyajan nuoret" (sivu C12). Myös siinä kirjoitetaan siitä, miten nuoruuden käsite työelämässä on muuttunut. Ehkä luen liikaa Hesaria, kun päässä pyörii samoja teemoja :)

    VastaaPoista
  2. Olen monasti miettinyt juuri sitä, että jos nyt alkaisin opiskella täysin uutta alaa, ja siihen menisi esim 4-5 vuotta, niin olisin sitten jo niin vanha, etten enää ehtisi siinä ammatissa toimia "tarpeeksi" kauaa jotta alanvaihto kannattaisi. Miksi aina pitää ajatella kannattavuuden kautta? Kenelle kannattaisi, minulle vai yhteiskunnalle? Kohtahan tässä tosin eläkeikä karkaa aina vaan kauemmas, joten hyvin ehtii....
    Terveisin
    Salla

    VastaaPoista
  3. Pelkän kannattavuuden kautta ajattelu ei todellakaan kannata vaan rohkeuden ja oman motivaation avulla kohti uutta, jos tarvitsee muutosta nykytilanteeseen.
    T. Veera

    VastaaPoista