maanantai 24. helmikuuta 2014

Hannen blogi: Työnhakijan päänsisäinen kehityskeskustelu



K: Huomenta, Hanne. Mitenkäs se vuosi on lähtenyt liikkeelle?

V: Huomenta, Hanne. Paremminkin toki voisi mennä, mutta kyllä tässä on toiveikkuutta ilmassa.

K: Hyvä kuulla. Niin, nämähän ovat sinun ensimmäiset kehityskeskustelut Minä Oy:n myyntijohtajana. Miten itse näet myyntityön käynnistyneen?

V: Pakkohan se on heti alussa myöntää, että päätavoite eli työpaikan saaminen on vielä saavuttamatta. Markkinointistrategiaa on kuitenkin viety eteenpäin, kiteytetty sanomaa ja haettu sopivaa markkinasegmenttiä. Ja onhan markkinan yleistilanne vieläkin heikko.


K: Näinhän se on. Olet kirjannut raporttiisi seuraavat suoritteet:

  • 43 työpaikkahakemusta
  • 10 soittoa potentiaalisille työnantajille
  •  3 työpaikkahaastattelua
  •  20 CV:tä CV-pankkeihin ja head huntereille
  •   17 sparraustilaisuutta kotitehtävineen
  •    5 osallistumista uraseminaareihin
  •    1 luettu ammattikirja
  • Päivitetyt CV-pohjat, LinkedIn-profiili, hakemuspohja ja osaamiskartta. 
Miten itse arvioit näitä suoritteita?

V: Tuotteen vahvuuksien tunnistaminen on ehdottomasti mennyt eteenpäin, ja jatkossa on tarkoituksena lisätä puhelinmyyntiä keskeisiksi tunnistetuille asiakkaille. Markkinointimateriaali on nyt kunnossa, ja keväällä onkin mahdollisuus panostaa enemmän tuotteen kilpailukyvyn ja haastattelutaitojen kehittämiseen.

K: Olen samaa mieltä. Minkälaista palautetta haluat antaa minulle lähiesimiehenäsi?

V: Ensinnäkin täytyy kiittää kärsivällisyydestäsi, vaikka myyntitavoite ei ole vielä täyttynytkään. Palautetta voisin antaa satunnaisesta ei-rakentavasta kritiikistä, joka menee henkilökohtaisuuksiin. Konsernia täytyy kiittää laadukkaasta työnhakukoulutuksesta, jota on ollut tarjolla enemmän kuin ne kuuluisat 3 päivää vuodessa.

K: Hyvä että annoit suoraa palautetta. Eiköhän tämä ollut tässä. Sinullahan on tämä voimakkaasti tulokseen pohjautuva palkkaus, joten siihen voimme palata, kun tilanne paranee.

V: Ymmärrän. Hienoa, että olemme näin samoilla linjoilla tilanteen suhteen.

Kuva: Wolfgang Staudt (Flickr)





3 kommenttia:

  1. Tuntuu hurjalta kun katsoo sun työnhakutilastoa. Olet kyllä ollut kiitettävän aktiivinen hakija! Kerran yksi "urakoutsi" sanoi mulle, että kun haastatteluunpääsyprosenttisi (haastatteluiden lkm/ hakemusten lkm)on n. 6-10, se on jo saavutus se.

    VastaaPoista
  2. Kiitokset! Prosenttini on sitten yllättävän hyvä, vaikka on tullut haettua myös paikkoihin, jotka ovat olleet kiinnostavia, mutta joista olen arvannut, että oma osaaminen ei ole riittävää ja että täsmähakijoita on tooodella paljon. Suurin oppiminen tuleekin niistä caseista, joissa uskoo pääsevänsä edes haastatteluihin, mutta ei pääsekään... Tosin itsekin rekrytoineena tiedän, että rekrytoijilla on tarpeita, joita ei välttämättä sanota hakemustekstissä. Tällöin hyviä, mutta ei välttämättä sopivia, hakijoita jää haastatteluista pois.

    VastaaPoista
  3. Heh, todella hyvä kehityskeskustelu. Eivät ne oikeasti aina ihan noin mene...

    VastaaPoista