sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Sallan blogi: Onko luotettava ja lojaali sama asia kuin pätevä ja paras?

Ei ole mitenkään tavatonta yrityselämässä nähdä, miten uusi toimitusjohtaja pikkuhiljaa vaihtaa firman entisen johtoryhmän kavereihinsa, joko entisiin työtovereihin tai muihin tuttuihin.

On täysin ymmärrettävää, että toimitusjohtaja mielellään tekee töitä ihmisten kanssa, jotka hän tuntee entuudestaan ja joihin hän luottaa. Luottaa heidän lojaalisuuteensa. Toimitusjohtaja voisi kuitenkin kysyä itseltään, onko luotettava ja lojaali sama asia kuin pätevä ja paras.



Mitä tämä toimintatapa tekee yrityksessä jo entuudestaan olevien avainhenkilöiden motivaatiolle, sitä ei liene vaikea arvata. Voi toki olla tarpeenkin vaihtaa avainhenkilöitä, jos haetaan merkittävää muutosta yritykseen.

Itse näen tällaisessa toimitusjohtajan tavassa rakentaa hovia ympärilleen suuria riskejä yritykselle. Millaista tulosta sama tiimi tekikään edellisen kerran yhdessä toimiessaan? Päteekö sama osaaminen tässä yrityksessä? Löytyisikö joltain muulta parempaa osaamista kuin siltä toimitusjohtajan inttikaverilta, jos kerran ollaan henkilöstöä ulkoa palkkaamassa? Klikkiytyykö johtaja ja hänen lähipiirinsä omaksi suljetuksi porukakseen? Ketä johtaja kuuntelee?

Kun toimitusjohtajalle sitten tulee aika siirtyä seuraavaan yritykseen (keskimääräinen toimitusjohtajan pesti on 4-7 vuotta ja lyhenemään päin), on olemassa iso riski, että puolen vuoden sisällä firma on tyhjentynyt myös hänen kavereistaan, jotka ovat siirtyneet johtajan peesissä seuraavaan firmaan. Pahimmassa  - tai parhaassa - tapauksessa koko johtoryhmä ja keskeiset avainhenkilöt ovat vaihtaneet työnantajaa.

Kuva: renjith krishnan/Freedigitalphotos.com

1 kommentti:

  1. Ilmankos sitä suositellaan verkostojen käyttöjä piilotyöpaikkojen etsimiseen...
    Entisessä työpaikassani oli muutamaan otteeseen joukkopako, jolloin lähti kerralla muutama joko perustamaan omaa firmaa tai kilpailijalle. Tosin kyseessä ei ollut toimitusjohtajia.
    Olisi mielenkiintoista tietää, saako ns. veturihenkilö jonkun korvauksen mukanaan tuomista henkilöistä (ainakin silloin kun siirrytään selvästä kilpailijayrityksestä). Eräässä työpaikassani kaikilla työntekijöillä oli työsopimuksissa kilpailukielto yksittäistenkin siirtyjien varalta.
    Jollei siirtyvä joukko muodosta luonnollisesti oman tiimin tietyn teeman tai vaikkapa asiakasryhmän ympärille, tosiaan riskinä on, että ryhmä on riskinä uuden yrityksen muun henkilökunnan motivaatiolle.

    VastaaPoista