torstai 3. huhtikuuta 2014

Roosan blogi: Onko työ työtä jos siitä ei saa palkkaa?

Mikään ei ole työttömänä olossa tylsempää kuin kotona istuminen päivästä toiseen.Vaikka kotona olisi tärkeätäkin tehtävää, kuten työnhaku tai huushollaus, oma kotikin alkaa toisinaan tympäistä. Niinpä olen viime aikoina buukannut viikkojani niin, että ohjelmaa on ollut jopa kiireeksi asti: olen osallistunut ammatillista osaamista ylläpitäville luennoille, ottanut osaa ns. vapaaehtoiseen järjestötoimintaan, jossa siinäkin työn sisältö on luettavissa ammattitaidon ylläpitämiseksi sekä tapaillut aktiivisesti samassa elämäntilanteessa olevia kohtalontovereitani. Käy siis ihan työstä!

Pieni kiire ja vastuut selvästikin sopivat minulle, toisinaan olen jopa unohtanut olevani työtön. Hui! Eihän työtön saa olla liian tyytyväinen elämäänsä?! Näen vain enteilevästi Suomi24 – keskustelufoorumin kuhinan tällaisesta aiheesta…

Käytännöllisesti ajatellen, jos ihmisellä on palkkatyötä vastaavaa tekemistä ja vastuita, ihminen ei silloin ole työtön. Mikä sitten tekee työttömästä työttömän?  Vastaus: Raha. Tarkemmin sanottuna palkka tai palkkio ja sen puute. Eli, jos teen työtä, joka ei välttämättä tyydytä minua, mutta saan siitä palkkaa, olen työssäkäyvä ihminen. Jos taas teen itselleni tärkeää työtä, kuten vapaaehtoistyötä, josta en saa rahallista korvausta, olen työtön. 

Pitäisikö sana työtön korvata jollain toisella totuutta kuvaavammalla termillä? Toisaalta, niin kauan kun termi antaa ymmärtää, että meiltä puuttuu jotain tai olemme jotain vailla, olemme joka tapauksessa normista poikkeavia.


P.S. Kuvapalvelun kuvateksti: "Enthusiastic female attendant arranging bed sheet. Loving her work." Kuva: FreeDigitalPhotos.net


2 kommenttia:

 1. Työ elama

  Ole reippaasti vaan onnellinen ja kiireinen! Anna Suomi24:n paukkua vaikka ääriään myöden kirpeistä kommenteista! Aivan sama. On sinun asiasi miten elämääsi elät ja sitä on elettävä oman parhaansa mukaan. Aina on niitä, joilla on mielipide elämästäsi, mutta muista että (karrikoiden) vain sinun mielipiteelläsi on merkitystä. Aina ei voi valita onko työelämässä vai ei...

  Blogissani eräs lukija kirjoitti Vieraskynä-kirjoituksen aiheesta Työttömän Arvo (http://tyonhaun.blogspot.fi/2014/02/tyottoman-arvo_12.html ). Siinä pohdintaa..

  Kyllä, työtön-termillä on hieman negatiivinen leima. Itse olen ajatellut asian niin, että kun saan työttömyyskorvausta työnhakuani vastaan, niin tittelini olkoon "työnhaun ammattilainen". ;-)

  VastaaPoista
 2. Hei TyöeLaman bloggari! Kiitos kommentistasi. Luin vinkkaamasi vieraskynä-kirjoituksen, ja voin kyllä allekirjoittaa kaiken siinä sanotun. Vaikka meitä työttömiä on tänä päivänä paljon, on moni työnsä säilyttänyt autuaan tietämätön siitä, mitä työttömänä olo oikeasti on. Siksi on tärkeää, että asiasta puhutaan julkisesti. Työnhaun ammattilainen kuulostaa hyvältä titteliltä, taidan alkaa itsekin käyttää sitä! ;)

  VastaaPoista