sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Roosan blogi: 300 euroa= 279 euroa?

Kaikki ovat varmaankin kuulleet vuoden alussa voimaan astuneesta laista, jonka mukaan työtön henkilö saa tienata 300 euroa kuussa ilman, että se vaikuttaa ansiopäivärahan tai työttömyysturvan määrään? Mutta oletteko te tietoisia siitä, että heti kun edes aiotte tienata muutaman extra roposen, teidän veroprosenttinne pomsahtaa saman tien ylös? Mulle tuli yllätyksenä jo se, että tätä max 300 euroa kuussa verotetaan samalla prosentilla kuin esim. työttömyyskorvaustasi, mutta sekään ei riitä vaan tähän lisätään vielä ylimääräiset 2-3 prosenttia päälle (=n. 25%). Eikä tässä vielä kaikki: tämä uusi lisätienestin veroprosentti muuttuu myös sinun työttömyyskorvauksen uudeksi veroprosentiksi. Eli lisätienestin aikana molempia tuloja verotetaan aiempaa rankemmin.Eikä tässäkään vielä kaikki: tiesittekö, että tämä 300 euroa (brutto) onkin todellisuudessa 279 euroa (brutto)?  Tätä eroa on hienosti selitetty ilmoittamalla: ”300/279e riippuen siitä onko sovittelujaksosi (=aikajakso miltä korvauksesi kuukausittain saat) kuukauden mittainen vai 4 kalenteriviikon mittainen”. Ja se taas kumpaa jaksoa käytetään määräytyy kuulemma ”palkanmaksukauden tai hakujakson mukaan”. Whaat?! Eihän tästä ota selvää enää Erkkikään! Mulle ainakin korvaukset maksetaan automaattisesti 4 kalenteriviikon mukaisesti, joten en ymmärrä mitä kikkailua tämä taas oikein on. Missään ei voi valita kumpaa sovittelujaksoa käytetään. Miksei asioita voi sanoa selkeästi? Nykyinen tiedonanto on harhaanjohtavaa ja vaatii jo salapoliisin tasoista taustatyötä ennen kuin saa selville mihin oikein on oikeutettu ja mitä niistä jää käteen.

Kuva: freedigitalphotos.net

2 kommenttia:

 1. 4 viikon jaksoja tulee vuoteen 13, joten vuositasolla kummastakin maksujaksosta tulee suurinpiirtein sama summa. Tosin omassakin kassapäätöksessä puhutaan kuukaudesta, vaikka olin hakenut 4 viikon ajalta...
  Olin myös kuvitellut, että verotuksessa ansiotulon lähteellä ei ole merkitystä. Eilisessä Hesarissa mainittiin, että "esimerkiksi työttömyysturvan varassa olevalta vanhemmalta verottaja leikkaa lisätuloista isomman siivun kuin palkansaajalta." Puheenvuorossa oli kyse lapsilisistä, mutta kuitenkin... Ilmeisesti logiikkana on se, että jos saa valtiolta tai kunnalta ns. ilmaista rahaa, niin verotus on tiukempaa. Onko se sitten oikein vai väärin, taitaa mennä sen mukaan mitä puoluetta kannattaa ;)

  VastaaPoista
 2. Eipä tuosta ota kukaan selvää. Olen joskus miettinyt, mitä työtä olisi niin vähän kuukaudessa tarjolla, että siitä tienaisi "vain" 300 euroa. Toisaalta olisihan se kiva lisätulo. Voisin jossain vaikka jossain kahvilassa tms tehdä päivän viikossa tai pari iltaa. Mutta menisikö tulot jo sillä yli 300€?
  T
  Salla

  VastaaPoista