lauantai 3. toukokuuta 2014

Hannen blogi: Osa-aikaisesti työssä

Tämän päivän HS:ssä Alexander Stubb nostaa esille tutun aiheen: osa-aikatyön vähäinen käyttö Suomessa. Töissä ollaan joko täysillä tai ei ollenkaan. Sadat tuhannet ovat työelämän ulkopuolella samaan aikaan, kun osa paahtaa ylipitkiä työpäiviä ja stressaa itsensä sairaaksi.

Stubb kaipaa "mallia, jossa voidaan tehdä osittain töitä ja osittain saada tukea yhteiskunnalta." Tämä on jo nyt täysin mahdollista, koska osa-aikatyö ei estä työttömyyskorvauksen saantia. Korvauksen määrä vain alenee tulojen mukaan. Väliinputoajia ovat tosin esimerkiksi freelancerit, joiden työajoista on vaikea tehdä tulkintaa täys- ja osa-aikatyön osalta.


Mielestäni suurin haaste osa-aikatyössä on työnantajasektorilla. On ymmärrettävää, että taloustilanne ei rohkaise uusien täysipäiväisten työntekijöiden palkkaamiseen. Osa-aikatyö olisikin tähän vallan mainio ratkaisu. Osa-aikatyöntekijä ei olisi työnantajalle niin suuri riski. Lisäksi työpaikoissa olisi jo valmiiksi yrityksen tuntevaa henkilöresurssia, kun tilanne sallii taas täyspäivätyöllistämisen. Uskon, että osa-aikatöihin riittäisi tällä hetkellä paljon halukkaita hakijoita.   

Osa-aikatyöt ovat olleet yleisiä esimerkiksi kaupan alalla, jossa työvoiman tarve vaihtelee paljon kellonaikojen ja viikonpäivien mukaan. Osa-aikatyötä voisi rohkeasti kokeilla myös ns. valkokaulustyöpaikoissa. Ehkä työnantajat tarvitsisivat vain asiasta lisää tietoa? Pelkäävätkö työnantajat, että osa-aikatyöntekijöistä tulisi ongelmia, jos nämä kuitenkin ensisijaisesti haluaisivat tehdä täysaikatyötä? Miten osa- ja täyspäivätyöntekijöitä käsitellään yt-neuvotteluissa? Aiheuttavatko osa-aikatyöntekijät firmoissa liikaa byrokratiaa suhteessa työtunteihin?

Heikko taloustilanne tuntuu jatkuvan vuosi toisensa perään. Pelkään, että syrjäytyminen tulee räjähtämään käsiin, kun yhä useampi jää pitkiksi ajoiksi työelämän ulkopuolelle. Miten pitkään yhteiskunnalla on varaa maksaa nykyisen tasoista työttömyysturvaa? Jokainen pienikin työllistymismahdollisuus tulisi käyttää, jotta talouden rattaat alkaisivat vähitellen pyörimään oikeaan suuntaan.

Kuva: freedigitalphotos.net / renjith krishnan

2 kommenttia:

  1. Puhut kyllä ihan asiaa. Ottaisin itsekin osa-aikatyötä vastaan, mutta sellaisia ei juurikaan ole alallani tarjolla. Ylitöitä sisältäviä työsuhteita kyllä. Jokainen joka tekee ilmaista ylityötä vaikka pari tuntia päivässä, vie joltakulta toiselta osa-aikaisen työpaikan!

    Toisaalta osa-aikatyön yleisyys esimerkiksi Saksassa johtuu siitä, ettei siellä äideillä ole mahdollisuutta olla kokopäivätyössä samalla tavoin kuin Suomessa. Äitiyslomat ovat lyhyitä, päivähoitoa ei ole järjestetty riittävällä tavalla ja kouluissa ei tarjota ilmaisia lounaita vaan koululaiset saattavat tulla päivällä kotiin syömään tai koulu kestää vain puoli päivää eikä iltapäivähoitoa tai -kerhoja ole. Eli osa-aikatyö on pakon sanelema mutta sen yleisyyteen vaikuttavat myös kulttuurilliset tekijät.

    Terveisin
    Salla

    VastaaPoista
  2. Itsekin ottaisin osa-aikatyötä mielelläni vastaan tällaisessa tilanteessa. Nykyään niitä ei taida olla oikein muissa kuin myyntitehtävissä tarjolla. Vaihtoehtoon törmää kyllä lähes aina työnhakijaksi ilmoittautuessa, mutta mahdollisuus koskenee pelkästään näitä myyntitehtäviä.

    VastaaPoista