tiistai 6. toukokuuta 2014

Hannen blogi: Pomomiehet ja asiantuntijanaiset

Sähköpostiini ponnahti tieto, että minut oli profiloitu T-Median Työnantajakuva 2014 -tutkimuksen yhteydessä Asiantuntija-luokkaan (http://www.t-media.fi/asiantuntija/). Asiantuntijoille tärkeää on työn sisältö ja merkittävyys. Toinen suuri profiililuokka on Etenijät (http://www.t-media.fi/etenija/), joille tärkeää on korkea asema ja taloudelliset edut. Ei ole suuri yllätys, että Asiantuntijoissa on naisenemmistö ja Etenejissä miesenemmistö.

Kauppalehti seuraa kiitettävästi naistoimitusjohtajien pientä määrää Suomessa (www.kauppalehti.fi/etusivu/toimitusjohtaja+on+yha+useammin+nainen/). Olemme naisten koulutustasoon nähden useita maita jäljessä.


Organisaatioissa tarvitaan erilaisia ihmisiä. Jonkun on hoidettava substanssi, toisen on varmistettava että kokonaisuus pyörii. Allekirjoitan täysin T-Median profiilin omalta osaltani. Työn sisältö on minulle kaikkein tärkeintä enkä pidä esimiesasemaa muussa mielessä edes kiinnostavana, kuin että se antaa enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työhöni.En ole oikein ymmärtänyt ihmisiä, jotka kaksikymppisinä ilmoittavat haluavansa pomoksi. Ei sillä niin väliä, mille alalle tai minkälaisia ihmisiä johtamaan. Pääasia, että on pomo.

Ehkä organisaatioissa tarvitaan myös monenlaisia pomoja tasapainottamaan toisiaan. Osaa motivoi itse asema, jolloin riskinottokyky ja tuloksentekodraivi ovat suurempia. Osaa motivoi mahdollisuus vaikuttaa yrityksen kehittymiseen vaikkapa asiakastyytyväisyyden ja tuotekehityksen kautta.

Toivottavasti johtajuuden käsittely korkeakoulujen perustutkinnoissa on kehittynyt omista opiskeluajoista. Itse suoritin aikoinaan vain pakollisen, teoreettisen kurssin johtamismalleista ensimmäisellä vuosikurssilla. Toimitus- ja keskijohdon sijasta hyvin moni toimii tiimi- tai projektijohtajana, vaikka johtajuus ei ole ollut varsinaisena tavoitteena. Mitä aikaisemmin meitä valmennetaan johtajuuteen, sitä kypsempiä olemme valmiita ottamaan vastuuta ja luottamaan itseemme. Sitä enemmän saamme myös johtajapooliin muitakin kuin rahanahneita ja vain aseman takia johtajuutta tavoittelevia.

Kuva: freedigitalphotos.net / stockimages



2 kommenttia:

  1. Olin tehnyt saman tutkimuksen kuin sinäkin ja sain saman luokituksen "asiantuntija". Minuakaan se ei yllättänyt. Vähän yksioikoinen tuo tutkimus oli. Yleensä tämänkaltaisissa tutkimuksissa oma tulokseni ainakin jakautuu useamman luokan kesken, kuten varmaan monilla muillakin. Mutta joku niistä tietysti on vahvin.

    Havaintosi siitä että organisaatiossa tarvitaan monenlaisia pomoja on hyvä. Ylipäänsä organisaatioissa tarvitaan erilaisuutta. Eilisessä OTTYn seminaarissa Tom Kaisla kertoi esimerkin yrityksestä johon oli rakennettu "tyhjästä" tiimi, jonka jäsenten keski-ikä oli n. 26 - Tom kutsui sitä lastentarhaksi. Muuten hyvä, mutta naapuritiimi, jonka keski-ikä oli n. 40 joutui koko ajan korjaamaan lastentarhatiimin jälkiä. Kun tiimit sitten sekoitettiin, alkoivat asiakkaatkin olla tyytyväisiä.

    Terveisin
    Salla

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mieltä kanssasi, että johtajuuteen pitää valmentaa ja antaa tilaisuuksia myös erilaisille persoonille eli niillekin, jotka itse eivät heti ensimmäisenä ole tahtomassa pomoksi. Silloin jyvät erottuvat akanoista. Asiantuntija, joka osaa luoda hyviä suhteita yhteistyökumppaneihin ja myydä omaa asiantuntemustaan heille, on varmasti hyvä valinta. Niissä tehtävissä oppii paljon ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta ja ihmisiin vaikuttamisesta sekä innoittamisesta, jota tiimien johtamisessa tarvitaan erityisen paljon.
    Terveisin Veera

    VastaaPoista