tiistai 13. toukokuuta 2014

Roosan blogi: Eikö tämä lopu koskaan?

Taisinkin jo aiemmassa postauksessani mainita, että aloitin keväällä eräässä pienessä pääkaupunkiseudulla toimivassa yrityksessä työn harjoittelijana. Vai miksikä sitä nykyään kutsutaankaan, työkokeiluksi? Joka tapauksessa, lähdin yritykseen palkattomaan työhön ennen kaikkea työkokemuksen takia. Lisäksi tunsin, että oli vain mukava päästä tekemään töitä jatkuvan odottamisen sijaan.

Kahden kuukauden työkokemuksen jälkeen voin todeta, että työssäolo yrityksessä on ollut melkoista tunteiden ylä- ja alamäkeä. Toisina päivinä olen innostunut kaikesta siitä mitä voin yrityksessä tehdä ja saada aikaiseksi harjoittelun aikana, toisina päivinä olen taas ollut pettynyt todellisiin tehtävänmääräyksiin ja tehtävien suunnittelemattomuuteen. Työni olen silti tehnyt parhaani mukaan. Eihän sitä koskaan tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

bplanet / FreeDigitalPhotos.net
Tänään juttelimme pomoni kanssa tuttavallisesti niitä näitä. Sain häneltä kiitosta tekemästäni työstä ja suunnittelimme tehtäviä, joita voisin tehdä vielä ennen kesää. Sitten hän yllättäen totesi: ” Olisi se kyllä kiva, jos voisimme vielä harjoittelun jälkeenkin jatkaa yhteistyötä. Jos sinulla olisi vaikka oma yritys, jonka kautta voisit sitten laskuttaa meitä tekemästäsi työstä?”  Eli vapaasti suomennettuna: meillä ei ole rahaa palkata sinua.  Osasin kyllä odottaa tätä, mutta jotenkin olin pettynyt kuulemaani. Arvostan ihmisessä rehellisyyttä, mutta kieltämättä työmotivaationi kyseisessä yrityksessä sai tänään pienen kolauksen. 

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun kuulin ”yhteistyön jatkamisesta” oman yrityksen kautta. Se on ilmeisesti kovinkin yleistä tänä päivänä. Monet pienet yritykset tarvitsevat työntekijöitä, mutta maksukykyä ei sitten löydykään yhtä monelta.

renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.net
Jotain on kyllä pahasti pielessä. Vaikka työmarkkinatuki on pelastava turvaverkko monelle, se myös mahdollistaa ilmaisen työvoiman käytön yrityksissä. Onkohan työharjoittelu loppujen lopuksi täysin tuhoon tuomittu työllistymisen suunnitelma? Hyötyykö siitä oikeasti kukaan muu kuin yritys?

3 kommenttia:

  1. Firmalla ei ehkä ole rahaa palkata sinua, mutta vielä vähemmän halua ottaa palkkalistoilleen lisää ihmisiä. Onko palkkaamisesta tehty liian riskialtista? Pitäisikö sittenkin mennä vuoden tai jopa kahden koeaikoihin ja poistaa määräaikaisuuksien perusteiden vaatiminen?
    Ei kai tässä muu auta kuin pistää se oma firma pystyyn....
    Terveisin
    Salla

    VastaaPoista
  2. Aloittavat pienet yritykset ovat mielenkiintoisia ja potentiaalisia työnantajia tulevaisuudessa, jos osaavat tehdä pitkäjänteistä suunnitelmallista liiketoimintaa ja kehittää sitä järkevästi. Liian usein käy kuten kerroit, että työharjoittelijan osaamista käytetään lyhytnäköisesti hyväksi eikä harjoittelijan työpanosta kytketä yhdessä yrityksen tulevaisuuden tavoitteisiin eikä tarkoitus ole edes palkata häntä harjoittelun loputtua. Nuori tai opiskeluihin liittyvää työharjoittelua tekevä henkilö saa siitä ehkä tarvitsemaansa työkokemusta ja yhdenlaisen näkemyksen työelämästä. Jos pienyrittäjä ei saa liiketoiminnasta riittävästi tuloja niin palkkaaminen on mahdotonta. Ainakin olet nähnyt läheltä pienyrittäjyyden haasteita ja olet yhden kokemuksen rikkaampi, vaikka työharjoittelu ei tuota työsuhdetta.
    T. Veera

    VastaaPoista
  3. Olisiko firman kautta toimimisen kautta järkevämpää ehdottaa osa-aikaista työsuhdetta? Tässä tilanteessa on sinällään ymmärrettävää, että työntekijöiden palkkaamista harkitaan TODELLA tarkkaan, vaikka tarpeitahan yrityksissä on ihan jatkuvasti... Luin, että jos tekee jatkuvasti yhdelle firmalle alihankintatyötä, verottaja voi tulkita senkin työsuhteeksi ja alkaa perimään sos.maksuja yms.

    VastaaPoista