maanantai 14. huhtikuuta 2014

Veeran blogi: Kerro rohkeasti mitä odotat työltäsi!

Näin kehottaa amerikkalainen työ- ja organisaatiopsykologian asiantuntija MarlaGottschalk. Hänen mukaansa ihmiset eivät uskalla ilmaista omia uraodotuksiaan ääneen työpaikallaan. Kuulostaako tutulta? Alat epäröidä, et ehkä usko mahdollisuuksiasi vaikuttaa uraasi ja tyydyt entiseen. Miksi teemme näin? Tähän on varmaan jokaisella omat vastauksensa. Kysy vastauksesi jälkeen vielä uudestaan ja uudestaan miksi? Keskustele itsesi kanssa yhtä uteliaasti kuin lapsi, joka ei tyydy mihinkään ylimalkaiseen vastaukseesi, vaan jaksaa kysellä.
 

Vain sinä itse tiedät oman vastauksesi, miksi työsi ei sinua palkitse tai se ei perustu sisäiseen motivaatioosi. Se voi olla esimerkiksi alentunut itseluottamus, jonka on aiheuttanut aiemmat epäonnistumiset. Käsittele ne pois ajoissa, ettei niistä tule tekemisen esteitä eli sokeita pisteitäsi. Turha vaatimattomuus ei ole enää tätä päivää. Omasta osaamisesta ja sen laajentamisesta tai syventämisestä on pidettävä ääntä. Se on niin sinun kuin työnantajasi etu.


Kysy esimieheltäsi, asiakkailtasi, yhteistyökumppaneilta ja työkavereilta, mitä mieltä he ovat  tekemästäsi työstä. Kysyminen ei tee sinusta toisista riippuvaista, sillä mielekkään työuran rakentamiseen tarvitaan muita ihmisiä tueksi. Sinäkin voit tukea toista rakentamaan hänen työuraa omilla näkemyksillä. Se voi olla alku uudelle mielekkäälle uralle. Pahinta mitä voit tehdä on oman suorituksen vertailu toisten suorituksiin. Siitä ei seuraa mitään hyvää varsinkaan itsellesi. Viimeisenä muttei vähäpätöisenä unohda EI-vastaukset. Niitä ei kannata pelätä eikä ottaa henkilökohtaisesti, sillä nekin ovat vastauksia, joita tarvitaan matkan varrella. Toinen toistemme auttaminen ja yhdessä pohtiminen on avain uusiin mahdollisuuksiin ja yhteistoimintaan, joka luo liikettä.

 
Tee ja esitä kysymyksiä. Kerro omista uratoiveistasi. Joku voi kuulla ne tai sinä oivallat jotain merkityksellistä, joka auttaa työssäsi eteenpäin. Saatat saada vastauksia, jotka vievät sinut uudelle uralle….....

 
Kuva: freedigitalphotos.net

2 kommenttia:

  1. Kannattaa aina muistaa että esimiehet eivät ole ajatustenlukijoita! Jos haluaa muutosta uralleen, on se sanottava ääneen. Muuten saatat huomata, että kiinnostavaan uuteen tehtävään onkin headhuntattu joku talon ulkoa, vaikka olisit itsekin ollut halukas siihen. Kun ei kukaan tiennyt.
    Nimimerkillä "kokemusta on..."

    Terveisin
    Salla

    VastaaPoista
  2. Uuden työntekijän palkkaaminen lähteneen tilalle on kallista ja riskialtista. Sen takia on työnantajankin etu, että hyvät tyypit pysyvät firmassa eivätkä lähde tavoittelemaan urakehitystä muualta (vaikka tietty vaihtuvuus on firmalle hyväksikin). Harvassa työpaikassa on vain yksi mahdollinen tapa tehdä työtä. Omaa työnkuvaa voi muuttaa, vaikka työtitteli pysyisi samanakin. Lehdissä usein parjataan kehityskeskusteluita. Jos niihin ei ajatuksella valmistaudu, niin eihän niistä mitään irti saakaan. Monessa firmassa pidetään nykyään ryhmäkehityskeskusteluita. Tämä on hyvä keino keskustella laajemminkin, miten mm. työnsisältöjä voisi kehittää.

    VastaaPoista