perjantai 25. huhtikuuta 2014

Roosan blogi: Älä soita perään!

Suomalaisyritys Soprano Tieturin 337:lle suomalaiselle rekrytointijohtajalle tekemän kyselyn tulokset ravistelevat työnhakuun liittyviä yleisiä suosituksia tämänpäiväisessä Iltalehden kirjoituksessa ("Asiantuntijat kertovat: Näin saat unelmatyöpaikkasi"). Kyselyn mukaan ei hakijan esimerkiksi kannata soittaa hakemuksen laiton jälkeen enää perään. Kolmasosa vastaajista pitää peräänsoittamista jopa työnsaantia heikentävänä tekijänä.

Kyselyn mukaan hyvä työhakemus, hyvin tehty ansioluettelo sekä hyvät suosittelijat ovat tärkeimmät tekijät siihen, pääseekö työnhakija työhaastatteluun vai ei. Työhaastattelussa taas tärkeimpiä työnsaannin kriteereitä ovat pirteä olemus, tehtävästä kiinnostuminen, oleellisen kysyminen ja siisti ulkoasu. Melkein puolet vastaajista korosti myös esiintymistaidon tärkeyttä.



Merkittävää muutosta on tapahtunut myös rekrytoijien suhtautumisessa koulutukseen. ”Arvostamme tekemällä oppimista, emme koulun penkillä istumista. Tutkinnon ohella täytyy olla näyttöä siitä, että osaa toteuttaa asioita ja on kiinnostunut sekä aktiivinen henkilö”, oli eräs kyselyyn vastannut sanonut. Koulutus on edelleenkin tärkeää, mutta tärkeämpänä pidetään relevantin koulutuksen ja työkokemuksen yhdistelmää. Yllättävää.

Yllättävää tutkimustuloksissa oli myös se, ettei verkostoitumisella tai sosiaalisen median profiililla olekaan merkitystä työnsaannissa. Tutkimuksen mukaan peräti 78% suomalaisista rekrytointipäälliköistä oli sanonut, että some-profiilin taso on merkityksetön tekijä rekrytointipäätöstä tehdessä. LinkedIniäkin työnantajat seuraavat vain jonkin verran.

Vaikken itsekään ole mikään sosiaalisen median fani, uskon, että LinkedIniä käytetään yhä enemmän ns. hiljaisen työn haussa. En siis suosittele kenenkään työnhakijan luovuttavan vielä tämän median suhteen.

Image courtesy of Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net

4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista tosiaan. Kerron huomisessa blogissani headhuntereitten näkemyksiä työnhausta, ja sieltä tuli ainakin LinkedInin suhteen täysin päinvastaista tietoa. Hakemuksen jälkeen soittamista eivät kyllä suositelleet. Huomiseen!
    Terveisin
    Salla

    VastaaPoista
  2. En itsekään rekrytoijana haluaisi mitään "soittelen vain aktiivisuuden takia" -soittoja sellaisessa vaiheessa, jossa on täysi työ käydä juuri saatuja hakemuksia läpi.
    Verkostoitumisen merkitys on varmasti vähäistä silloin, kun työtehtävä on firman sisäistä (mitä suuri osa töistä on). Jos työhön sisältyy vähänkään myyntiä tai muuta sidosryhmäyhteistyötä, niin verkostoitumiskokemus on usein lähes must. Tällöin LinkedIn-verkosto on yksi tapa todentaa verkostojaan.

    VastaaPoista
  3. Soittamisesta vielä sen verran, että itse sain edellisen työpaikkani juuri ahkeran jälkisoittelun takia. Mutta ajat ovat muuttuneet. Ne työnhaun suositukset, jotka 2000-luvun alussa pätivät eivät enää tänä korkean työttömyyden aikana välttämättä päde.

    VastaaPoista
  4. Hienoa, että tekemällä oppimista eli kädet saveen asennetta arvostetaan entistä enemmän, mutta ei oppi ojaan kaada, sillä se voi oikaista monta mutkaa matkan varrella.
    T. Veera

    VastaaPoista