torstai 13. maaliskuuta 2014

Veeran blogi: Potkut – tunteiden käsittelyn tärkeys ja merkitys


Suosittelen lukemaan HS Torstain artikkelin, jossa psykologi Mikael Saarinen kertoo, ettei potkuja kannata pelätä (http://www.hs.fi/elama/Mikael+Saarinen/a1394612525244). Kieltämättä artikkelin sanoma on helpompi sisäistää nyt, kun omista tuotannollisista ja taloudellisista potkuista on kulunut riittävästi aikaa. Olen itse työstänyt asiaa eri tavoin ilman psykologin apua ja elämä tuntuu hyvältä nyt.

”Ei työpaikan menettäminen saisi suistaa koko elämää pysyvään kriisiin.” Arvelen kuitenkin jokaisen joutuvan jonkinlaisen kriisiin, sillä työ vie ison osan arjestamme tänä päivänä, vaikka eri elämän palikat olisivatkin tasapainossa. Arjen rutiineita pyörittäessä jää liian vähän aikaa pysähtymiseen ja olemiseen, kun yritämme olla tehokkaita. Itse ainakin voin todeta, että syyllistyin liikaan suorituskeskeisyyteen. Samaan syyllistyin kuin ryhdyin etsimään heti potkujen jälkeen uutta työpaikkaan, sillä siihen meitä kannustetaan. Sinällään se on ihan ymmärrettävää, koska mitä nopeammin pääset uuteen työhön käsiksi niin sen parempi - ehkä.

Ymmärsin, että nyt on mahdollisuus uuteen, mutta ennen uuden aloittamista on tunnistettava kaikki tunteet. Varsinkin käsittelemättömistä negatiivista tunteista tulee kehityksen esteitä, jotka ilmenevät erilaisissa työnhaun vuorovaikutustilanteiden sanattomassa viestinnässä. Esimerkiksi pelon ja syyllisyyden tunne vievät kirkkauden. Siksi yhteys omiin tunteisiin on tärkeä. Kuuntele itseäsi ja tunteitasi - ole itsellesi uskollinen. Silloin pystyt tekemään hyviä ratkaisuja ja päätöksiä elämässäsi tässä ja nyt.

Tästä syystä potkuihin liittyvistä tunteiden käsittelystä pitää puhua ihan oikeasti, sillä siitä hyötyy koko yhteiskunta. Irtisanotuille pitää aktiivisesti tarjota mahdollisuutta keskustella asiantuntijoiden kuten työpsykologien kanssa. Tätä keskustelua potkut saanut ei voi käydä työyhteisössään, josta hänet on juuri poistettu, sillä tunne- ja vuorovaikutustasolla tilanne on erittäin haasteellinen kaikille osallisille. Jokainen käy omaa menetyksen tunnettaan läpi – toinen menettää työpaikan ja toinen menettää työkaverin.

Lisäksi jäin miettimään pelolla johtamisen vaikutuksia suomalaisten työyhteisöjen vuorovaikutuskenttään ja edelleen liiketoiminnan menestykseen. Menestyvän liiketoiminnan johtaminen perustuu luottamukseen, jolloin rakentavat ja myönteiset energiat virtaavat vaikuttaen kaikkiin kohtaamisiin eri näyttämöillä. Tästä aiheesta kirjoittaa sujuvasti ja upeasti Mikael Pentikäinen kirjassaan Luottamus, jonka lukemisen aloitin ja suosittelen muillekin.

Tunnisteet: potkut, tunteet, tunteiden käsittely, luottamus, vuorovaikutus, pelko
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti