tiistai 11. maaliskuuta 2014

Hannen blogi: Robotit parantavat työttömän tuottavuutta

Viime kuukausina on uutisoitu tuoreista tulevaisuuskatsauksista (mm. Etla), joissa arvioidaan robottien vähentävän työvoiman tarvetta mm. kuljetuksissa, kirjanpidossa ja myynnissä. Ylellä jatkuu parhaillaan loistava ruotsalainen tv-sarja Hubotit, jossa ihmismäiset robotit korvaavat ihmisiä mm. myynti-, asiointi-, hoito- ja varastotehtävissä. Hubotteja vastaan on perustettu vastarintaliike ja kaupoista voi ostaa hubot fri -tuotteita.

Vaikka automatisoinnin vaikutukset ovat välillä pelottavia, en kaipaile vanhempieni hevosvoimaista työuran alkua sähköttömällä maatilalla. Tätäkin kirjoittaessa kotona pörräävät pyykinpesukone ja robotti-imuri. Hakurobotit lähettävät sähköpostiini päivittäin eri lähteistä koottuja työpaikkailmoituksia. Lämmitin kattilassa elintarviketeollisuuden "äitirobottien" minulle ystävällisesti kokkaamaa ruokaa. Välillä olenkin ajatellut tittelikseni kotikoneiden käyttövastaavaa. Muistelen kauhulla opiskeluaikaa, jolloin kävin ihan fyysisesti työkkärissä lukemassa kesätyöpaikkailmoituksia.

On hyvä, että robotit mahdollistavat tiettyjen tuotteiden turvallisen (esim. autot ja lääkkeet) ja edullisen (esim. paperi) tuotannon, jolloin meille jää rahaa ostaa tuotteita ja palveluita, joilla toteutamme ja viihdytämme itseämme (esim. taide, koulutus, liikunta, ravintolat). En usko, että länsimaisetkaan ihmiset ovat kovin pitkällä Maslowin tarvehierarkiassa kipuamisessa. Ihmisillä on paljon tyydyttämättömiä tarpeita, joihin vastaaminen kaipaa "vain" sopivia liiketoimintamalleja ja ansaintalogiikoita. Odottelen mielenkiinnolla luovan tuhon vaikutuksia Suomenkin talouteen 10 vuoden jänteellä.

Kuva: SVT


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti