maanantai 17. maaliskuuta 2014

Hannen blogi: Eka kerta videolla

Hiljattain tein tässä ensimmäisen työpaikkahaastatteluni nettivideolla. Verkkokauppa.comista löytyi parilla kympillä ihan hyvä webbikamera. Haastattelu toimi kätevästi niin, että kysymykset tulivat myös videolta, joten tilanteeseen tuli hieman aidompi haastattelutunnelma. Vastauksia pystyi  rauhassa miettimään etukäteen ja ottamaan myös uusiksi ennen lopullisen vastauksen lähettämistä.Haastatteluvastausten testikerrat olivat siinäkin mielessä hyviä, että pystyi rauhassa katsomaan, että kamera oli hyvässä kulmassa. Itse laitoin tietokoneen alle kasan kirjoja, että kuvakulma oli suoraan edestä eikä alaviistosta.  Katsoin, että myös taustani oli rauhallinen eikä kuvassa näy auki olevia vaatekaapin ovia. Eräässä seminaarissa sain vinkin, että nettihaastatteluissa kannattaa kiinnittää myös alaosan pukeutumiseen. Varsinkin jos kyseessä on livehaastattelu ja sinun pitää nousta noutamaan esim. todistuksia.

Omia nauhoituksia oli aika mielenkiintoista katsoa. Luulin ekanakin, että olisin hymyillyt enemmän, mutta nähtävästi vastausten pohtiminen ja hymyily yhtä aikaa ei olekaan niin helppoa... Vastauksia miettiessä minulla on nähtävästi myös tapana liikutella silmiä vähän joka suuntaan, mikä lähelle zoomattuna näytti hieman hassulta. En kuitenkaan alkanut väkisin tuijottamaan suoraan kameraan. Yleensä en laita haastatteluihin huulipunaa, mutta videota katsottuani halusin huuliin ilmettä lisää.

Periaatteessa videohaastattelu olisi mahdollistanut sen, että olisin pohtinut kutakin vastausta tuntikausiakin. Päätin kuitenkin mennä aidommalla haastatteluasenteella, ja mietin vastaukset suht lyhyessä ajassa. Uudelleenottoja otin lähinnä siksi, että sain mahdolliset takeltelut pois ja tiivistettyä joitakin ajatuksia.

Suosittelenkin videoimaan itseään testimielessä ihan normaalejakin haastatteluita varten. Sillä tavalla voi paremmin havaita itsessään maneereita tai muita huomiota kiinnittäviä tapoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti