maanantai 17. maaliskuuta 2014

Sallan blogi: F.E.C.-ohjelmat: työllistymistä vai ilmaisen työvoiman hyödyntämistä?

Korkeakoulutetuille lähes ainoa työllisyyskoulutusohjelma on ns. F.E.C. (Further Educated by Companies). Kyseessä on ohjelma, jossa työskennellään yritykselle minimaalista (noin 6000-7000€) korvausta vastaan 6 kk ajan, samalla osallistuen noin 20 päivän ajan koulutukseen. Osallistuin itse kerran tällaiseen ohjelmaan.

Ohjelmia järjestää useampikin taho, mutta periaatteessa on aina kyse samasta ohjelmasta. Näitä järjestäjiä on mm. Barona, MJS-Training, Aalto-yliopisto ja Talent Gate. Työttömiä hakijoita ohjelmaan houkutellaan sillä, että 70-75% osallistujista työllistyy ohjelman päätteeksi. Koulutusten aiheet vaihtelevat projektiosaamisesta markkinointi- ja myyntivalmennukseen, ympäristöalan yritysten kansainvälistymisestä muutosjohtamiseen ja tietoturvaan. Hakija saa myös korotettua työttömyyskorvausta ja ylläpitokorvausta ohjelman ajan. Lisää ohjelmasta mol.fi sivuilta hakusanalla F.E.C.

Yritykselle porkkana on tietysti se, että se saa palvelukseensa tuolla minimaalisella summalla akateemisesti koulutetun, yleensä kokeneen ihmisen kuudeksi kuukaudeksi. Jotkut ohjelmanjärjestäjät myös sallivat yrityksen yhden työntekijän osallistuvan koulutuksiin fecciläisen lisäksi, ilmaiseksi. Työllistämistä ohjelman päätyttyä ei edellytetä, tosin sitä kovasti painotetaan.

Niin, kuulostaahan se hyvältä. Ja voi sitä ollakin.

Oma kokemukseni oli sekä positiivinen että negatiivinen. Työtehtävät olivat mielenkiintoisia ja pystyin itse vaikuttamaan niihin ja koulutukset olivat hyviä. Työllistyin, kyllä, mutta vain muutamaksi kuukaudeksi ohjelman jälkeen. Eniten minua häiritsi kyseisen yrityksen innostus näihin fecciläisiin. Sinä aikana, kun itse olin mukana tai sen jälkeen, kyseisessä yrityksessä ehti olla aika monta muutakin "ilmaista" työntekijää. Kaikille ei suinkaan tarjottu palkallista jatkoa. Osalla työtehtävät eivät millään lailla vastanneet ihmisen osaamista tai edistäneet sitä.

Vaikka mielipiteeni F.E.C.'istä ovat ristiriitaisia, hain uudelleen mukaan, eri järjestäjän ohjelmaan. Tällä kertaa yhteistyöyritystä ei löytynyt.

6 kommenttia:

  1. Voitko yhtään vihjata, minkä alan firmasta oli kyse. Olen päässyt yhden ohjelman haastattelukierrokselle ja ajattelin, että osaisin ainakin yrittää varoa siinä tapauksessa, jos saman alan ihmisiä olemme.

    VastaaPoista
  2. Vastaavia kokemuksia itselläni muutaman vuoden takaa, Saranen Consulting järjestäjänä. Silloin luvattiin että 90% työllistyisi, taisi jäädä "aika paljon" alle tuon.. saahan noista aina jotain kokemusta jollei muuta. Itse en kuitenkaan lankea toista kertaa noinkin pitkään ilmaistyöhön, sitä kun ei voi edes keskeyttää ilman erityisen hyviä syitä ilman karenssin paukahdusta.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommentista ja kysymyksestä. Pahoittelut että vastaaminen kesti näin pitkään. Kyseessä oli lääkealan yritys.
    Luulen, että työllistymisprosentti on huonontunut tässä laman kestäessä. Samoin oma aktiivisuus harjoittelupaikan löytämiseksi on välttämätöntä. Silloin kun itse hain ohjelmaan, minulle tarjottiin kolmea haastattelua ilman että itse tarvitsi laittaa tikkua ristiin. Seuraavalla kerralla useimmat jotka ohjelmaan pääsivät olivat etsineet paikkansa itse.
    T
    Salla

    VastaaPoista
  4. Kokemusta TalentGate:n fec-ohjelmasta, johon en sitten halunnut osallistua. Jäi vahva tunne, ettei heitä kiinnostanut työnhakijan työllistyminen (mikä ainakin kaunopuheissa on FEC-ohjelman päätavoite) heitä näytti kiinnostavan diilata yrityksille ilmaisia työntekijöitä, pitää yritykset tyytyväisinä. Yksi tarjotuista työpaikoista oli pelkkä äitiyslomansijaisuus, yrityksellä ei mahdollista tarjota pestiä ilmaistyön jälkeen. Työ ei vastannut koulutusohjelmaa vaan omaa osaamistani, en olisi oppinut mitään uutta. FEC kai tarkoittaa uuden oppimista työpaikoilla ja 20 koulutuspäivän avulla. Yrityksestö kerrottiin, että heille tulossa toinenkin äitiyslomasijainen TalentGaten kautta. Hienoa, kun yritykset pitävät jo noin itsestään selvänä, että otetaan tästä nyt kunnon säästöt, kun saadaan kaksi ilmaista kokenutta ammattilaista äitiyslomasijaiseksi, eikä tarvitse hakea oikeita, palkallisia sijaisia. Tosi kurjaa näille kyseisille aloille. Sieltä loppuu oikeat, palkalliset sijaisuudet tätä menoa, kun tehdään tällaista tulonsiirtoa yksittäisille yrityksille. Tämä ei ole oikein!

    VastaaPoista
  5. Hei, olisi kiva kuulla uudempia kokemuksia fec -ohjelmista. oNko kenelläkään kokemuksia esim Soprano sta? En itse saanut sieltä apua (eivät edes viesteihin vastanneet) yhteistyöyrityksen etsimisessä. Puhuivat kyllä infossa, että yhteistyöyrityksiä on, mutta kun niistä infossa kysyi, niin vastaus oli oudon ympäripyöreän epämääräinen. Auliisti kyllä jakoi Sopranon yritysesitettä, jota kuulemma pitäisi jakaa (eli työnhakijan tulee markkinoida Sopranoa töitä hakiessaan) yrityksille. Aika ovelaa bisnestä laittaa koulutukseen mahdollisesti osallistuvat markkimoinaan heidän bisnestään ja itse siirtyä taka-alalle odottelaan, kun mahd koulutettavat hoitavat heidän duuniaan. Ei ihan hyvältä vaikuttanut. Onko muilla millaisia kokemuksia? Entä muista vastaavista yrityksistä? Tuoreita kokemuksia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osallistuin FEC-ohjelmaan vuoden 2017 ensimmäisellä puoliskolla ja kokemus yllätti positiivisesti. Olin nimittäin varautunut siihen, että yhteistyöryrityksessä minua pidettäisiin kertakäyttötyyppinä, joka ei jäisi pitkään kyseisen firman lattioita kuluttamaan. Silloin kuitenkin ajattelin, ettei minulla ole mitään menetettävää. Työkokemus on työkokemusta ja verkostoitumisen mahdollisuudet olivat toiset kuin kotona työhakemuksia raapustaessa.

      Työkokeilun jälkeen kirjoitin puolen vuoden työsopimuksen, jolle on nyt luvassa jatkoa. Toisin sanoen, työllistyin. Lisäksi koulutuspäivien FEC-porukka oli mukava ja käsittääkseni melkein kaikki ryhmästämme työllistyivät, pari kesken koulutusta muihin kuin FEC-hommiinsa.

      Poista